Cel mai frumos sat din Spania, conform National Geographic, pentru o evadare în februarie se află în regiunea La Rioja

26

Ezcaray, o mică municipalitate situată în regiunea în La Rioja, este cel mai frumos oraș din Spania de vizitat în luna februarie 2024, potrivit prestigioasei reviste americane „National Geographic”. Site-ul propriu al primăriei afirmă că Ezcaray a fost numit „Primul sat turistic din La Rioja”. Acest mic municipiu cu puțin peste 2.000 de locuitori (conform INE), are mai multe locuri interesante de vizitat și de cunoscut, cum ar fi Biserica Santa María la Mayor, Fabrica Regală Santa Bárbara, Palatul Îngerului sau Schitul Fecioarei Allende, precizează El País.

În mijlocul renumitei regiuni, Ezcaray își desfășoară frumusețea rurală, cu toate că faima îi este adesea eclipsată de stațiunea sa de schi. Cu toate acestea, străduțele înguste cu arcade împodobite cu flori, și piețele acoperite păstrează farmecul său, îmbinând arhitectura tradițională cu palate elegante. Cu puțin peste două mii de locuitori, localitatea surprinde cu un calendar cultural vibrant, o gastronomie rafinată și tradiția textilă care oferă oportunitatea de a cumpăra o pătură din lână ca suvenir, contribuind la dezvoltarea rurală durabilă.

Numele Ezcaray are rădăcini în limba euskara, deoarece a fost populat de basci în secolul al X-lea. Înseamnă „stâncă înaltă”, reflectând topografia regiunii, care se află la înălțime față de nivelul mării, conferind regiunii numele de La Rioja Alta, unde țara vinului se apropie de cer.

În timp ce te plimbi pe străzile pitorești ale lui Ezcaray, cu arcade și piețe acoperite, există mai multe locuri pe care nu trebuie să le ratezi. Biserica Santa María la Mayor cu amestecul său de stiluri arhitecturale, de la romanic la hispano-flamenco este o bijuterie monumentală care merită explorată. În plus, casele nobiliare baroce din secolul al XVIII-lea, precum casa Conților de Torremúzquiz și palatul Arhiepiscopului dau viață trecutului nobil al satului.

Nu uita să faci o oprire la Hotel Echaurren, o fostă casă de poștă transformată într-un restaurant indispensabil. Cu două stele Michelin și parte a lanțului Relais & Châteaux, Ezcaray oferă o experiență gastronomică unică într-un mediu familial.

Pentru iubitorii de istorie feroviară, merită să vizitezi vechea stație de tren din Ezcaray. Calea ferată, cunoscută sub numele de „El Bobadilla” a conectat Ezcaray cu Haro timp de aproape cincizeci de ani. Astăzi, vechea stație este un bar fermecător, iar Vía Verde del Río Oja oferă o plimbare plăcută cu bicicleta. Și dacă vrei să iei un suvenir autentic, explorează magazinele locale, care oferă produse din industria textilă ancestrală a lui Ezcaray, unde poți găsi pături din lână și alte suveniruri pline de caracter.

Vederea spectaculoasă
Aflat pe ultimul platou al Sierra de la Demanda înainte de a se înălța spre vârfurile Urbión, Ezcaray oferă priveliști spectaculoase. Pădurile de foioase sunt una dintre atracțiile sale, cu trasee precum cel al defileului Ortigal. Iarna, stațiunea de schi Valdezcaray, construită pe versanții vârfului San Lorenzo, atrage iubitorii de zăpadă cu cei 20 de kilometri de piste.

San Lorenzo, numit și Cocullo, este vârful cel mai înalt din La Rioja și al doilea din Sistemul Iberic. Deși nu se ajunge la vârful său, telescaunul Campos Blancos oferă acces la jumătatea pantei, fiind o resursă pentru schiorii de munte. Cu cei 2.271 de metri este depășit doar de Moncayo. Acest sistem muntos presărat cu sate precum Ezcaray, reflectă măreția regiunii unde piatra, lutul și lemnul se împletesc cu pădurile interminabile.

A consemnat: Zoe Stoleru Martí – OR
Sursă informații și foto: El País