Castellón de la Plana face front comun împotriva xenofobiei

40

img_0659-640x480

Societatea civilă a spus un NU rotund mesajelor xenofobe adresate imigranţilor români din Castellón!

Sâmbătă, 10 septembrie 2016, autorităţile din Castellón de la Plana au organizat o acţiune deschisă în Piaţa Obeliscului din Parcul Ribalta, situat în central oraşului pentru a sensibiliza populaţia faţă de mesajele xenofobe apărute în urmă cu două săptămâni în formă de grafitti pe monolitul situat în parc.

mesaje-xenofobe

La sfârşitul lunii august au fost scrise fraze împotriva populaţiei imigrante, în special cu mesaje împotriva imigranţilor români. Proprii vecini ai parcului au reclamat apariţia mesajelor anti-româneşti şi au cerut autorităţilor locale să ia măsuri împotriva acestui tip de acţiuni incivice pentru a împiedica repetarea lor.

mesaj-rasist-la-adresa-romanilor-640x480

După apariţia mesajelor xenofobe, Consulatul României în Castellón a făcut demersurile necesare pentru identificarea tuturor detaliilor existente despre aceste acte vandalice şi a manifestat preocuparea permanentă pe care o are faţă de apariţia unor astfel de manifestări xenofobe şi îngrijorarea ca acest tip de acţiuni pot fi o ameninţare pentru buna convieţuire între comunitatea locală şi cea imigrantă, perturbând echilibrul existent în societatea din Castellón de la Plana.

Reamintim că în Castellón emigraţia românească a început în anii ´90 şi de-a lungul timpului s-a consolidat, în acest moment locuind în acest oraş aproximativ 17.000 de români, care reprezintă 10% din populaţia oraşului. Integrarea comunităţii româneşti s-a realizat fără mari probleme ţinând cont de originea latină comună a celor două popoare şi de orientarea pro-europeană a Spaniei şi a României.

“La acţiunea organizată de un departament al Primăriei din Castellón, A.M.I.C.S. au fost convocaţi reprezentanţi ai societăţii civile din oraş, din cadrul asociaţiilor româneşti şi de alte naţionalităţi, au fost trimise invitaţii la consulatele existente în Comunitate şi de asemenea au fost invitaţi toţi cetăţenii care au dorit să participe la această activitate. Din cadrul Consulatului României în Castellón au participat toţi cei 4 consuli, în frunte cu domnul Dragoş Viorel Țigau, ministru plenipotenţiar, şef al oficiului consular, iar din partea societăţii civile româneşti au fost prezenţi diferiţi reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din oraş. Am dori să mulţumim tuturor participanţilor la această activitate şi pe viitor am dori ca toţi reprezentanţii societăţii civile româneşti din Castellón să fie prezenţi la acţiunile care au loc pentru a sprijini, apăra şi promova valorile, cultura şi identitatea românească în această provincie” a declarat Manuel Păduraru, preşedintele Institutului Hispano-Rumano (Casa de Rumânia), şi membru al Consiliului Românilor de Pretutindeni.