Un studiu MKOR Consulting a relevat recent faptul că 61% dintre românii aflați peste granițe recomandă străinilor produsele românești. Chiar dacă trăiesc în alte țări, românii rămâni fideli produselor care le amintesc de țara lor. 91% dintre aceștia folosesc produse românești în țara de adopție, fie că le achiziționează de la magazine cu specific românesc (76% dintre cei ce le folosesc), fie că le aduc direct din România (43%).
O parte dintre românii din diaspora procură produsele românești chiar de la hypermarket-urile din zonă (18%) sau din magazine online (14%), arată studiul MKOR Consulting. Întâlnirea unor mărci românești dincolo de granițe reprezintă pentru românii din diaspora prilej de mândrie (67%) și de bucurie (59%). Cea mai mare parte (88%) a celor care au plecat peste hotare au întâlnit mărci de produse românești în țara în care se află, în special în magazinele cu specific românesc (75% dintre ei) și în hypermarketuri (48%) precum Auchan, Carrefour, Kaufland, Lidl, Real, Tesco și altele.
„Ne-am dorit să știm care este adevăratul brand de țară și ne-am dat seama că stă în puterea noastră, ca agenție de cercetare, să aflăm. Spre surprinderea și bucuria noastră, am descoperit că România are multe branduri de țară, și milioane de ambasadori!”, declară Corina Cimpoca, fondator MKOR Consulting. Conform studiului de piață realizat de această companie, cele mai vizibile mărci românești peste granițele țării sunt:
- Dacia (Dacia Renault Group)
- Ciocolata ROM (Kandia Dulce)
- Pufuleții Gusto (Pheonixy SRL)
- Gerovital (Farmec)
- Cotnari (Cotnari)
- Borsec (Romaqua Group)
- Timișoreana (Ursus Breweries)
- Pate Bucegi și Salam de Sibiu (Scandia Food)
- Boromir (Boromir)
Cele mai vizibile branduri în afara țării au fost premiate în cadrul „Galei Wall-Street” de anul acesta. Studiul „Brandurile Ambasador ale României” a fost realizat de MKOR Consulting în perioada septembrie-noiembrie 2017, pe un eșantion de peste 1.100 respondenți din diaspora românească, din peste 60 de țări din întreaga lume.