Canada elimină vizele pentru cetățenii români de la 1 decembrie 2017
Canada a confirmat angajamentul de a elimina total regimul de vize pentru toţi cetăţenii români începând cu 1 decembrie 2017. În prezent, peste 200.000 de români sunt stabiliţi în Canada.
CETA este un acord prin care părţile – Canada şi Uniunea Europeană – elimină peste 97% din taxele vamale şi barierele non-tarifare, avantajele fiind resimţite mai mult de către investitorii mari, care îşi pot extinde astfel afacerile în cele două spaţii. Pentru România, ca ţară membră UE, avantajele ar consta în posibilitatea de a atrage investiţii străine mult mai consistente, oportunitatea de a creşte exporturile către Canada şi liberalizarea circulaţiei persoanelor (eliminarea vizelor).
Eliminarea completă a vizelor pentru cetăţenii români care vor să meargă în Canada de la 1 decembrie 2017 va conduce la o creştere a numărului de emigranţi români care vor merge în această ţară, dar şi o diversificare a profilurilor acestora.
Nu vor pleca numai specialişti cu studii superioare – cum s-a întâmplat până în prezent – ci şi muncitorii cu un nivel de studiu mediu sau scăzut, precum şi părinţii vârstnici ai actualilor emigranţi români.
În prezent, peste 200.000 de români sunt stabiliţi în Canada, potrivit rezultatelor parţiale ale recensământului populaţiei Canadei din 2011, arată datele publicate de Ministerul Afacerilor Externe. Ieri, guvernul României a anunţat că românii vor beneficia de tratatul comercial între Uniunea Europeană şi Canada (CETA) şi că guvernul Canadei a confirmat angajamentul de a elimina total regimul de vize pentru toţi cetăţenii români începând cu 1 decembrie 2017, după o primă etapă de liberalizare parţială de la 1 mai 2017 (aplicabilă pentru cei care au mai fost în utlimii 10 ani în Canada cu viză temporară sau pentru cei care au o viză validă valabilă pentru SUA).
„Nu va exista neapărat un exod al românilor în Canada, însă o creştere a fluxului de emigranţi români în această ţară se va putea vedea, ca urmare a accesului mai facil pe piaţa muncii şi a flexibilităţii legate de viză. Canada a avut şi încă are în acest moment un proces de imigraţie selectivă, în care interesul lor este să recruteze din alte ţări forţă de muncă înalt calificată, care să răspundă unor anumite necesităţi de pe piaţa muncii. Aşa au selectat candidaţi pentru acoperirea unor deficite de pe piaţa muncii, pentru a acoperi nevoia de personal din domenii precum IT sau industria chimică”, a spus prof. univ. dr. Monica Roman, din cadrul Departamentului de Statistică şi Econometrie din cadrul ASE din Bucureşti. Ea a mai precizat că, în continuare, în cadrul acestui acord, canadienii vor menţine, pe termen mediu şi lung, un control al acestui flux de imigranţi care vor ajunge în ţară ca urmare a acestui acord.