Un interviu despre români cu César Sánchez Pérez, primarul orașului Calpe

14

Un interviu despre români cu César Sánchez Pérez, primarul orașului Calpe.

Poza coperta [640x480]

FOTO: Calpe / Provincia Alicante – Spania

DSC_0015 [1600x1200] [640x480]

FOTO: César Sánchez Pérez – Primarul orașului Calpe /Provincia Alicante – Spania

Calpe, 02 decembrie 2015.

Occidentul Românesc: După patru ani de activitate în fruntea primăriei din Calpe, cum considerați rezultatele activității dumneavoastră? Câte din promisiunile făcute înainte de alegeri ați reușit să finalizați?

César Sánchez Pérez: Rezultatele sunt pozitive. Am început o perioadă legislativă foarte complicată pentru că primăria era ruinată și am reușit să ducem la îndeplinire principalul țel pe care ni-l propusesem în această legislatură: salvarea economiei municipiului și ieșirea din datorii a primăriei.

Odată ce am pus ordine în conturile municipale ne-am dedicat îmbunătățirii localității noastre. Aveam în vedere un dublu scop: pe de o parte, îmbunătățirea condițiilor de viață ale persoanelor care trăiesc în Calpe, iar pe de altă parte să devenim mai atractivi pentru turism, sursa noastră principală de bunăstare și de locuri de muncă. Am făcut multe lucruri, aproape că nu se pot enumera în totalitate. În general, localitatea s-a dezvoltat în foarte mare măsură.

Occidentul Românesc: Dintre deciziile sau proiectele realizate în această legislatură, care este aceea de care sunteți cel mai mândru?

César Sánchez Pérez: Cea mai importantă decizie a fost aceea de a întocmi în fiecare an un buget. Înaintea noastră au fost patru ani fără niciun buget local, lucru care a provocat ruina.

Faptul că am adoptat bugete anuale ne-a permis să salvăm conturile municipale și să finalizăm mai multe proiecte precum, investiția în centrul vechi, Bulevardul Pintor Santa Maria, pista de biciclete, modernizarea orașului, pentru a deveni benefică investiția de peste 250.000 de euro în asfaltarea urbanizațiunilor după ce fuseseră practic abandonate, îmbunătățirea străzilor, iluminația publică, plantarea de arbori etc. Sunt multe proiecte importante pe care le-am inițiat și de care sunt foarte mândru.

Occidentul Românesc: Care a fost decizia cea mai grea?

César Sánchez Pérez: Decizia cea mai grea a fost aceea de a mă despărți de o parte din angajați. Aceasta a fost decizia cea mai dificilă pe care am luat-o, cea care mi-a răpit somnul, mi-a provocat multă suferință și mă va însoți toată viața mea. Pentru mine e greu să trimit o persoană în șomaj. Este o decizie care a fost necesară, pentru că primăria nu mai putea să-și permită întreținerea acelor costuri, dar în plan personal a fost grea, foarte grea. Nu am cuvinte să o descriu.

Occidentul Românesc: Dacă veți câștiga din nou alegerile locale, care va fi prima decizie pe care o veți adopta?

César Sánchez Pérez: Prima hotărâre pe care o voi adopta va fi aceea de a continua să muncesc pentru binele concetățenilor mei, a orașului Caple în general, pentru îmbunătățierea accesului prin pasarele, iar cea dintâi acțiune pe care o voi întreprinde va fi de a prezenta un plan startegic menit să atragă mai mult turism. Am început implantarea proiectului smartcity în Calpe. Un exemplu sunt contoarele electronice și digitale de trecere pentru apă. Smartcity înseamnă și semnalizarea inteligentă a orarelor de circulație pentru autobuze, sistem care se introduce chiar de săptămâna viitoare. De asemenea, smartcity înseamnă și sistemul de plată a parcărilor din zona albastră care facilitează obținerea biletului de parcare direct prin intermediul unei aplicații de pe telefonul mobil; în plus, grație aceleiași aplicații se poate afla în orice moment unde există un loc de parcare liber. Cei care nu au telefoane mobile pot merge pe sistemul clasic, nimeni nu e exclus de la utilizarea zonei albastre, e doar o gamă variată de servicii. De exemplu, tot pe telefonul mobil sau pe calculator se va putea afla în orice moment unde se găsește camionul care colectează deșeurile și resturile menajere. Vom avansa pe etape, în procesul de transformare a orașului Calpe într-un oraș foarte modern. Contoarele de apă ne permit să detectăm pierderile nedorite pentru a evita risipa, apa fiind o resursă prețioasă.

Occidentul Românesc: Credeți că anul 2015 va fi anul recuperărilor economice?

César Sánchez Pérez: Eu cred că anul 2015 va fi un an pozitiv pentru întreaga Spanie, pentru Comunitatea Valenciană și, implicit, pentru Calpe, pentru că este anul în care vom începe să vedem rezultatele muncii realizate în ultimii ani. Eu cred că anul 2015 este anul în care și cetățenii vor începe să observe puțin câte puțin semnele ieșirii din criză. Sunt convins de aceasta.

Occidentul Românesc: Calpe este un municipiu cu aproape 30 de mii de locuitori, deținând o pondere de 60% de rezidenți străini. Ce loc ocupă românii în cadrul acestei populații?

César Sánchez Pérez: Importanța românilor în Calpe nu constă doar în faptul că au venit să muncească, ci mulți dintre ei au venit pentru a investi, pentru a pune pe picioare afaceri proprii. Deținem o comunitate importantă de români care sunt întreprinzători, ambițioși, au economisit bani pentru a înființa firme proprii, afaceri care generează bunăstare și locuri de muncă. Au venit și pentru a investi, îndeosebi în gastronomie și în construcții. În ambele domenii avem deja români bine situați. 

Occidentul Românesc: Există diferențe în maniera în care agenda locală îi tratează pe cetățenii spanioli și pe cei străini?

César Sánchez Pérez: Ceea ce ne-am propus noi în această legislatură este exact această turnură, să facem un pas important în direcția tratării la nivel de egalitate a tuturor cetățenilor. De aceea am tradus pagina noastră din internet în cinci limbi străine. Româna nu este una dintre ele pentru simplul motiv că românii au foarte multă afinitate pentru limba spaniolă. Majoritatea nu vorbesc doar castiliana, ci și dialecte și o fac rapid, fluent. Nu știu dacă acest fapt se datorează culturii sau limbii, dar e cert că învață spaniola cu foarte mare ușurință. Ori ceea ce ne dorim noi este să tratăm la fel toate persoanele cu care conviețuim, nu să le acordăm un tratament diferențiat. Cu toții avem aceleași drepturi de acces la informație și la toate serviciile pe care le prestează instituția primăriei. Acesta este motivul pentru care traducem și căutăm să fim prezenți în mediile de comunicare ale fiecărei țări, acesta e modul în care înțelegem noi cum să ne facem datoria de instituție adresată publicului.

DSC_0014 [1600x1200] [640x480]

FOTO: César Sánchez Pérez – Primarul orașului Calpe, Amparo Soria și, Gabriela C. Sonnenberg – Redacția OR

Occidentul Românesc: Există și o relație oficială cu autoritățile și instituțiile din România sau se cultivă doar relații cu românii care locuiesc aici? Eventual o înfrățire cu o localitate din România?

César Sánchez Pérez: Momentan nu dispunem de o astfel de relație dar cu siguranță că în viitor se va dezvolta deoarece comunitatea românilor din Calpe este importantă și cred că e o continuare firească să ne gândim de aici înainte și la o legătură în plan cultural. Sunt convins că pe termen mediu se va ivi și o astfel de ocazie.

Occidentul Românesc: Ca destinație turistică, unde credeți că s-ar situa Calpe dacă ar exista un top turistic al Comunității Valenciene sau al întregii Spanii?

César Sánchez Pérez: Eu cred, cu temei, că suntem un loc unic în lume. În primul rând pentru că deținem acest Peñon extraordinar, avem resurse naturale, salinele, înălțimile Oltá, Peñonul însuși. Pentru că avem o istorie: suntem prima localitate turistică atestată la Mediterană. Încă din secolul al IV-lea, romanii au venit la cură la actualele Băi ale Reginei, unde au construit prima casă, devenind primii turiști la Marea Mediterană. Locuitorii din Calpe sunt amabili, foarte ospitalieri, grație deschiderii lor către lume. Putem spune că în Calpe conviețuiesc oameni din aproximativ 107 naționalități. Orașul se întinde pe o suprafață de 23 de km², lucru foarte important. Nu există un alt loc în lume în care, pe o suprafață așa de limitată să trăiască oameni provenind din locuri atât de diferite. În orașe mai mari da, dar pe 23 de km², nu. Eu cred că suntem un loc important pe harta turistică pentru că suntem definitorii pentru Costa Blanca. Iar Costa Blanca este recunoscută la nivel național dar și internațional. Avem capacități de cazare, plaje, un complex de lucruri care fac din orașul nostru o destinație de înaltă clasă.

Occidentul Românesc: Credeți că românii stabiliți în Calpe vor rămâne în viitor aici, sau considerați că avem de-a face cu un val trecător și mai târziu se vor întoarce în România?

César Sánchez Pérez: Eu cred că au rămas deja și revin la ceea ce am spus înainte, un lucru care mi se pare foarte important: românii au venit nu doar la muncă, ci și cu intenția de a-și crea propriile lor firme. Sunt multe familii care au pus bazele unei afaceri, oferind astfel generației următoare și celor viitoare să aibă o viață prosperă, profitând de avantajele pe care le oferă Calpe. Din acest motiv cred că românii din Calpe, spre deosebire de cei de prin alte părți ale Spaniei, au venit pentru a se stabili definitiv aici.

Occidentul Românesc: În general, se spune despre români că se adaptează rapid și învață cu ușurință limba spaniolă. Este aceasta și impresia dumneavoastră?

César Sánchez Pérez: Absolut! Cred în acest aspect pentru că îi văd și am contact cu ei în fiecare zi. A purta o conversație cu un român e lucrul cel mai firesc. Chiar în casa noastră lucrează o româncă și face o treabă ireproșabilă. Fiul ei studiază deja la o universitate în Spania.

Occidentul Românesc: La final, ce mesaj transmiteți cititorilor români din Calpe și nu numai?

César Sánchez Pérez: Am fost până acum doar ”primar”. În acest moment, în pragul alegerilor, am o dublă responsabilitate: aceea de primar și candidat pentru legislatura următoare. Pot spune că îmi doresc din tot sufletul să continui munca pe care am început-o servind orașului și concetățenilor mei spanioli și de alte naționalități. Consider că am făcut o treabă bună și mă ofer să continui proiectele pe mai departe și în anii următori cu aceeași responsabilitate și dăruire.

A consemnat: Gabriela Căluțiu Sonnenberg – Senior Editor OR
Foto: Occidentul Românesc