București: Teatrul Excelsior va primi numele „Ion Lucian”

42

Teatrul Excelsior va fi redenumit „Ion Lucian”, după numele marelui actor care a fondat instituţia de spectacole, decedat sâmbătă, a declarat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, luni, când a venit să îi aducă un ultim omagiu artistului.
Trupul neînsufleţit al lui Ion Lucian a fost depus luni la Teatrul Excelsior, unde familia, prietenii şi admiratorii i-au putut aduce un ultim omagiu.
În foaierul teatrului sunt expuse pagini din ziare cu articole despre decesul maestrului, e-mail-uri de condoleanţe, venite pe adresa teatrului, dar şi afişe ale spectacolelor pentru copii realizate de Ion Lucian, pe scena Teatrului Excelsior. Printre coroanele trimise se numără cele din partea preşedintelui Traian Băsescu şi primarului Sectorului 2, Neculai Onţanu.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a stat de vorbă cu văduva lui Ion Lucian, Paula, iar la ieşirea din teatru a fost întrebat de jurnalişti dacă susţine iniţiativa acesteia, de a schimba numele Teatrului Excelsior în „Ion Lucian”.
„Dorim să o facem legal şi să marcăm aşa cum trebuie evenimentul, nu peste noapte”, a spus Oprescu, adăugând că va aştepta terminarea stagiunii curente pentru a face demersurile necesare.
„Am o mulţumire că am reuşit să îi redau teatrul”, a spus Sorin Oprescu, referindu-se la faptul că a inaugurat, anul trecut, alături de Ion Lucian, noul sediu al Teatrului Excelsior.
El a mai spus că şi-l aminteşte pe actor cu respect şi cu iubire pentru ceea ce a făcut şi ca fiind „un om cu ‘O’ mare”.
Oprescu a povestit ultima sa discuţie cu Ion Lucian: „Acum două luni, mi-a scris o scrisoare: «Dragă primare, te-am căutat de două ori. Am senzaţia că ăştia nu mă lasă să ajung la tine». I-am dat telefon şi m-a întrebat: «Când să vin?»”. „Maestre, vin eu la dumneavoastră”, i-a răspuns Oprescu, însă întâlnirea nu a mai avut loc deoarece, la scurt timp, Ion Lucian a fost internat din cauza problemelor de sănătate, a mai povestit primarul.
A consemnat Irina Georgescu Șova