Încărcată de istorie și tradiții, Bucovina este vizitată anual de peste 300.000 de turiști, arată statisticile oficiale. În realitate numărul străinilor care vin să descopere legendele, să guste bucatele și să se bucure de peisajele desprinse parcă din basme, este cu mult mai mare. Obiceiurile și plaiurile bucovinene au fost descrise și lăudate în filmele străinilor.
Poate că nu știați, dar România se poate mândri în întreaga lume cu frumoasa comună Ciocănești, din județul Suceava. Ce este atât de special la ea? Întâi, este prima și, din păcate, încă singura comună-muzeu din țara noastră. Ciocănești a primit acest statut în anul 2004, când aleșii locali au votat în unanimitate o hotărâre de Consiliu care să ajute la prezervarea arhitecturii locului, remarcabilă prin casele ornamentate cu motive tradiționale. Apoi, pentru că zece ani mai târziu, în 2014, Ciocănești a fost desemnat Satul Cultural al României de către Asociația cele mai Frumoase Sate din România (AFSR). Localitatea a beneficiat atunci de o binemeritată promovare la nivel local și internațional.
Casele încondeiate din satul-muzeu Ciocăneşti, cunoscut deja în toata lumea
Comuna Ciocăneşti cuprinde satele Ciocăneşti şi Botoş şi este atestată documentar din anul 1400, într-un hristov prin care se consemnează primirea muntelui Suhard, de către Alexandru cel Bun, de la doamna sa Ana, ca danie de domnie.
Denumirea de Ciocăneşti vine de la meşterii făurari de arme care „ciocăneau” cu măiestrie fierul. Aici a fost prima aşezare locuită întâlnită de ctitorii Moldovei, începând cu Bogdan şi Dragoş, întemeietorul de ţară, până la Ştefan cel Mare şi Sfânt, în secolul al XV-lea. “Ciocănarii de arme” din atelierele lui Ştefan cel Mare, din această zonă, erau renumiţi pentru că l-au ajutat pe domnitor să apere Moldova de cotropitori.
Dar Ciocăneşti a devenit şi celebru în lume abia acum vreo 60 de ani când s-a lansat “moda” caselor încondeiate.
Totul a început când Leontina Ţăran s-a hotărât să-şi renoveze casa. Acum, casa ei este muzeu, pentru că este prima care a fost pictată, în anul 1950.
Nu este familie în Ciocăneşti care să nu-şi picteze casa şi, când intri în comună, totul se schimbă, devine mai vesel.
Închipuiţi-vă toate acele case, că-s mici ori mari, de locuit sau că sunt şcoli ori dispensare, toate sunt pictate. Până şi clădirea primăriei şi magazinele respectă obiceiul.
Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate
Peste drum de Căminul Cultural este Muzeul Ouălor Încondeiate. Sute de ouă încondeiate sunt expuse aici şi o mare parte dintre ele sunt de vânzare. Unele sunt vechi de zeci de ani, iar altele sunt premiante la competiţii internaţionale de încondeiat ouă, pictate cu grijă de femei din Rădăuţi, Cîmpulung Moldovenesc, Cocăneşti, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Moldoviţa. În odăile din spatele sălii de expoziţie se afla un mic muzeu cu fel şi fel de obiecte specifice zonei. Toate aceste lucruri sunt donate de către localnici şi, deşi multe dintre acestea se mai folosesc încă în unele gospodării, formează un mic muzeu al ţăranului bucovinean.