Bucarest Latina

Ambasada României la Madrid are plăcerea să informeze că, în acest an, România este ţara invitată a proiectului cultural „Zaragoza Latina”. Timp de mai bine de trei luni, în perioada 26 mai – 11 septembrie, se va derula proiectul de promovare culturală „Bucureşti în Zaragoza/Bucarest en Zaragoza”, în organizarea Primăriei oraşului Zaragoza şi a Institutul Cultural Român din Madrid. Bucureşti este primul oraş european invitat în cadrul acestui proiect pentru a-şi promova cultura, după ce în edițiile anterioare  oraşele invitate au fost, printre altele, Quito, Buenos Aires, Tijuana, Caracas, Montevideo, Mexico DF. Proiectul „Bucureşti în Zaragoza/Bucarest en Zaragoza” include organizarea de concerte, expoziţii, cicluri de filme şi lansări de carte:

Astfel, joi, 26 mai, la Centro de Historia din Zaragoza se inagurează cinci expoziții cu artiști din România: sub titlul „¡Hola, soy Bucarest!” și “Historia en historías/Poveste în povești” – două expoziții aparținand Clubului Ilustratorilor; expoziția „8art+”, care reunește pictori români consacrați; o expoziție având ca subiect Bucureștiul din perspectiva fotografilor spanioli; o expoziție de performance și street-art, susținută de Alexandru Ciubotariu alias PisicaPătrată sub titlul Bucharest. Performance Live-Art.

În ceea ce privește oferta muzicală, tot la 26 mai, la Sala López, are loc concertul grupului The Amsterdams, formație de rock alternativ din București, iar la 10 iunie, în spaţiul Q4 Ribera del Ebro, concertul Fanfarei Shavale. In contextul Anului Literaturii Române în Spania, la 29 mai, la Capitania General din Zaragoza, au loc prezentări de carte, în prezenţa scriitorilor Varujan Vosganian şi Petru Cimpoeşu, alături de Joaquín Garrigós şi Juan Bolea, iar la 30 mai, la Librăria Cálamo din Zaragoza, participă Varujan Vosganian, Joaquín Garrigós şi Leonardo Romero Tovar.

În luna septembrie, la Centro de Historia din Zaragoza, se vor proiecta filmele: „Marfa şi banii”, în regia Cristi Puiu (2001), „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia Cristi Puiu (2005), „Cocoşul decapitat”, în regia Radu Gabrea (2008) şi „Bucarest, memoria perdida”, în regia Albert Solé (2007). Informații suplimentare puteți consulta pe site-ul ICR: http://www.icr.ro/bucarestenzaragoza_ro.

„Zaragoza Latina“ (www.zaragozalatina.com/) este un proiect multidisciplinar născut în 2004, organizat şi condus de Primăria din Zaragoza şi revista culturală “Zona de Obras” (www.zonadeobras.com/), care intenţionează să creeze o platformă de schimburi şi activităţi culturale axate pe cultura latină.