Bruxelles: S-a dat startul TSD Diaspora
Pe 4 octombrie 2012, tineri romani din Diaspora s-au intalnit la Parlamentul European din Bruxelles pentru a dezbate in ce fel expertiza si experienta lor poate fi de folos Romaniei. Cu ocazia acestui eveniment, organizat de catre TSD Diaspora, noua organizatie a prezentat in exclusivitate rezultatele studiului “Cine sunt tinerii romani din Diaspora si cum vad ei Romania?”. La eveniment au participat membri ai TSD Romania si PSD Diaspora, doi Europarlamentari – Adriana Ticau si Ciprian Tanasescu, reprezentanti ai Ligii Studentilor Romani din Strainatate, dar si cateva zeci de tineri romani interesati de subiectul dezbaterii. “Cred cu tarie ca tinerii pot schimba Romania cu adevarat. Stanga politica romaneasca este deschisa sa poarte un dialog constructiv si eficient cu tinerii romani din Diaspora. Astfel de initiative usureaza comunicarea si dialogul, si sunt necesare.”, a afirmat Deputatul Nicu Banicioiu, Presedintele TSD, prin intermediul mesajului adresat in deschiderea evenimentului.
Sondajul de opinie prezentat de catre TSD Diaspora este primul proiect al organizatiei. Realizat in perioada martie-iunie 2012 pe un esantion de 251 de tineri romani care locuiesc in afara granitelor Romaniei, studiul si-a propus sa raspunda urmatoarelor intrebari: Cine sunt tinerii romani din Diaspora? Care sunt dorintele, ambitiile si problemele acestora? Ce vor acesti tineri de la Romania si cum cred ei ca se pot implica pentru Romania? In ceea ce priveste portretul tinerilor romani din Diaspora, sondajul demonstreaza ca 71% au parasit Romania de mai bine de 3 ani, 44% plecand pentru munca, iar 27% pentru studii. Chiar daca 52% vorbesc foarte bine limba tarii gazda, iar 76% considera ca pot contribui cu munca de calitate, 38% prin implicare si 37% prin expertiza, situatia tinerilor romani din Diaspora este ingreunata de diferite probleme. Astfel, 48% se confrunta cu restrictiile de pe piata muncii, 35% nu gasesc un loc de munca, 28% intampina dificultati administrative, iar 20% au diplome care nu sunt recunoscute in tara gazda. In legatura cu rezultatele mentionate mai sus, Deputatul Cristian Rizea, Presedintele PSD Diaspora, sublinia: “Tinerii din Diaspora conteaza pentru Romania si PSD. Intorcandu-se in Romania ei pot contribui prin experienta profesionala si personala acumulata in strainatate, iar stabilindu-se in tara gazda, ei pot fi de folos comunitatilor de romani de acolo. In numele organizatiei PSD Diaspora, am increderea ca noul proiect TSD Diaspora ne va transmite mesajele voastre, a tinerilor romani din Diaspora, si ne va ajuta sa intelegem mai bine ce doriti de la Romania si ce puteti face pentru ea.”.
In ciuda situatiei de acasa, studiul releva un aspect foarte important: pentru 68% dintre tinerii romani din Diaspora intoarcerea in Romania este o dorinta si o posibilitate reala. Dar pentru ca intoarcerea acestor tineri acasa sa capete sens, studiul indica cateva aspecte care necesita o schimbare. In primul rand, Romania trebuie sa constientizeze potentialul tinerilor romani din Diaspora si sa isi doreasca sa investeasca in ei. In al doilea rand, tara noastra trebuie sa vina cu un plan despre cum sa-i integreze inteligent pe aceste sute de tineri, o resursa colosala pentru dezvoltarea tarii si transformarea Romaniei moderne. La ora actuala, asa cum respondentii o descriu, Romania este un „stat lenes”, cu prea putini profesionisti si oportunitati interesante de munca, un stat care „executa si nu decide pe scena internationala”, un stat caruia parca nu-i pasa de imaginea sa in lume. In ciuda acestor lipsuri, Romania are tineri talentati care vor sa se implice in remodelarea ei.
Prezenti la dezbatere, cei doi Europarlamentari au sustinut prin exemple rezultatele studiului. Eurodeputat Ciprian Tanasescu militeaza pentru ca stagiile neplatite, voluntariatul si studiile doctorale sa fie luate in calcul la stabilirea vechimii in munca a tinerilor: “Am adresat Comisiei Europene o intrebare scrisa pe acest subiect; aceste eforturi ale tinerilor denota devotament si implicare si trebuie apreciate la adevarata lor valoare.” Eurodeputatul Adriana Ticau este convinsa de faptul ca succesul tinerilor romani din Diaspora este si succesul Romaniei: “Impreuna, trebuie sa creeam conditiile necesare pentru valorizarea potentialului tinerilor romani, pentru ca ei sa se poata realiza atat in Romania cat si in afara tarii. Tinerii romani din Diaspora pot ajuta Romania in cel putin trei domenii: sa duca dezbaterea europena si acasa, sa fie ambasadorii Romaniei in strainatate si sa reuseasca in proiectele pe care si le-au propus. Unul dintre domeniile in care Europa si Romania au nevoie de talentul si competentele voastre este procesul de reindustrializare al Romaniei si al Europei.”.
Metodele prin care tinerii romani din Diaspora se pot implica in schimbarea Romaniei sunt multe; le fel si cele prin care Romania poate sa-i sprijine. Dan Luca, Presedintele PSD Belgia, afirma in cadrul evenimentului: “Recent, am propus Programul Guvernamental “Experti pentru o Romanie europeana” care sa dezvolte capacitatea administratiei romanesti de a interveni pe politicile sectoriale europene, atat la nivelul ministerelor, cat si la nivelul Prefecturilor. Este un exemplu concret prin care putem absorbi in Romania tineri pregatiti la nivel mondial. Mai mult decat atat, pentru rezolvarea problemele cu care se confrunta tinerii romani din Diaspora, asa cum au fost subliniate in studiul TSD Diaspora, credem ca este oportuna transformarea Ministerului Afacerilor Externe in Ministerul Afacerilor Externe si al Diasporei”.
Organizaţia TSD Diaspora este un proiect nou care îşi propune să unească tineri sociali-democraţi români care locuiesc înafara României şi vor să se implice activ în politica românească. “Este pentru prima data cand tinerii social-democrati romani din Diaspora isi aduna fortele si produc o astfel de actiune. Romania la care visam are nevoie si de noi, de experienta noastra, de expertiza, de proiecte indraznete care sa schimbe imaginea ei in strainatate. Ne dorim si avem potentialul sa modelam o Romanie mai buna, mai europeana si mai profesionista”, ne lamureste Anda Ghiran, initiatorul TSD Diaspora si coordonatorul studiului.