Bruxelles deschide o anchetă împotriva Meta pentru lipsa de control asupra conținutului politic și publicitatea înșelătoare

327

Comisia Europeană a anunțat astăzi, 4 mai a.c., că a deschis o anchetă împotriva Meta, firma-mamă a Facebook și Instagram, pentru presupuse încălcări ale politicilor referitoare la conținutul politic și publicitatea înșelătoare în serviciile sale.

Această anchetă survine în contextul alegerilor europene iminente și în lumina preocupărilor privind dezinformarea și propagandă rusească. Comisia Europeană subliniază importanța ca marile platforme digitale să-și asume responsabilitatea și să respecte regulamentele care vizează controlul și combaterea acestor fenomene.

Vicepreședinta Comisiei, Vera Jourova a avertizat că aceste alegeri europene sunt un test crucial pentru companiile tehnologice și că acestea ar trebui să-și asume cu seriozitate obligațiile impuse de regulamentul serviciilor digitale.

Ancheta Comisiei Europene se concentrează pe mai multe aspecte, inclusiv pe presupusa lipsă de control asupra răspândirii anunțurilor înșelătoare, a campaniilor de dezinformare și a comportamentelor neautentice coordonate în Uniunea Europeană. Comisia suspectează că aceste acțiuni ale Meta pot reprezenta un pericol pentru discursul civic, procesele electorale și drepturile fundamentale, precum și pentru protecția consumatorilor.

De asemenea, Meta este investigată pentru acțiunile sale legate de gestionarea conținutului politic în sistemele de recomandare ale Instagram și Facebook, care ar putea să nu respecte obligațiile normelor europene.

Un alt aspect al investigației se referă la intenția Meta de a elimina o unealtă care permite terților, cum ar fi jurnaliștii sau cercetătorii, să urmărească în timp real alegerile, fără a oferi o alternativă adecvată. Comisia consideră că această decizie ar putea limita transparența și capacitatea de monitorizare a alegerilor, într-o perioadă crucială pentru procesele democratice europene.

Ancheta va fi derulată în conformitate cu regulamentul serviciilor digitale și nu are un termen limită specific. În timpul acesteia, Comisia va solicita Meta să furnizeze informații suplimentare și să coopereze pe deplin în vederea clarificării aspectelor investigate.

Dacă se constată încălcări, Meta ar putea fi supusă unor amenzi substanțiale, care pot ajunge până la 6% din cifra sa de afaceri globală. Comisia Europeană își rezervă dreptul de a impune măsuri provizorii pentru a preveni orice daune grave potențiale care ar putea fi cauzate de presupusele încălcări identificate în timpul anchetei.

Această anchetă demonstrează angajamentul Comisiei Europene de a asigura că, companiile tehnologice respectă standardele și regulamentele europene și că acționează în interesul publicului și al proceselor democratice.

A consemnat: Occidentul Românesc
Informații și foto: El País