Bistrița, oraș finalist pentru premiul „Frunza Verde Europeană 2024”

 

Premiile „Capitala Verde Europeană 2024” și „Frunza Verde Europeană 2024” recunosc eforturile remarcabile pe care le depun orașele mari și mici pentru a îmbunătăți mediul de viață al locuitorilor lor, precum și angajamentul cu care acestea stimulează noi activități transformatoare, scrie ec.europa.eu.

În acest context, Comisia Europeană a anunțat care sunt orașele finaliste pentru premiile „Capitala Verde Europeană 2024” și „Frunza Verde Europeană 2024”, precizează Ambasada României în Spania.

Finalistele pentru premiul „Capitala Verde Europeană 2024” sunt orașele Valencia, din Spania, și Cagliari, din Italia, premiu care recunoaște și recompensează eforturile locale de îmbunătățire a mediului și, prin urmare, a economiei și a calității vieții în orașele cu peste 100.000 de locuitori. Premiul se acordă anual unui oraș care este deschizător de drumuri în ceea ce privește un stil de viață urban ecologic, scrie ec.europa.eu.

Foto: Valencia, Spania (wikipedia.org)

Pentru premiul „Frunza Verde Europeană 2024”, trei orașe au fost selectate ca finaliste, premiu care recunoaște eforturile durabile ale orașelor mici (între 20.000 și 99.999 de locuitori). Acestea sunt: Elsinore (Danemarca), Velenje (Slovenia) și Bistrița (România), subliniază Ambasada României în Regatul Spaniei.

Foto: Bistrița (wikipedia.org)

Orașele finaliste anunțate de către Comisia Europeană au fost alese pe baza a 12 indicatori de mediu, respectiv a șase domenii tematice de mediu. În octombrie 2022, acestea se vor prezenta juriului prezidat de Comisie, expunându-și strategia de comunicare și un plan de acțiune privind modul în care intenționează să își pună în aplicare strategia și să își implice cetățenii și părțile interesate pentru a-și îndeplini obiectivele ecologice.

Orașele câștigătoare vor fi anunțate la 27 octombrie 2022, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor din „Capitala verde” a acestui an, Grenoble.

A consemnat: Zoe Stoleru Martí  – OR