Berlin, 25-26 septembrie: Limba română în lume – Spații și medii în culturile romanice

10

Participarea ministrului Sorin Mihai Cîmpeanu la conferinţa Limba română în lume. Spații și medii în culturile romanice” (Berlin, 25-26 septembrie)

Ministrul Educației și Cercetării Ştiințifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, participă în perioada 25 – 26 septembrie, la Berlin, la conferinţa „Limba română în lume. Spații și medii în culturile romanice” (ediţia a V-a). Evenimentul face parte din seria anuală de manifestări iniţiate de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, prin Institutul Limbii Române, cu scopul de a promova limba, cultura și civilizația românească peste hotare. Conferinţa de la Berlin reuneşte oficiali români, lectori din rețeaua Institutului Limbii Române, reprezentanți ai comunității românești din Germania și ai mediilor culturale și academice din cele două state.

Pe agenda evenimentului figurează acțiuni organizate simultan, respectiv, ateliere, dezbateri și mese rotunde, în cadrul cărora vor fi abordate subiecte precum limba română ca limbă străină, identitatea lingvistică și culturală în comunitățile românești din Germania, dar si studiile românești în spațiul academic german, cunoscută fiind colaborarea Academiei de Diplomație Culturală de la Berlin cu universități din România, Institutul Diplomatic Român şi Institutul Cultural Român.

În acest an, în parteneriat cu Ambasada României din capitala Germaniei, conferinţele de promovare se desfăşoară în Republica Federală Germania, la Berlin (25-26 septembrie) și la Leipzig (27-29 septembrie).

Precizăm că în acest moment, în reţeaua coordonată de Institutul Limbii Române îşi desfăşoară activitatea 44 de lectori de limbă română în lectorate răspândite în Europa, America de Nord și Asia.