Avocatul vă răspunde
Laurențiu P./ Alcalá de Henares
Care sunt modalitățile legale pentru a vinde jumătate dintr-o casă cu două apartamente distincte și jumătate din afacerea proprie, în condițiile în care partenerul meu de afaceri spaniol nu dorește să vândă?
Răspuns: Vă voi răspunde la modul general. Având în vedere faptul că sunteți într-un parteneriat de afaceri în care capitalul societății se divide în părți sociale, fiecare persoană poate dispune de părțile sociale pe care le deține în societatea respectivă, însă, prima opțiune este a partenerului dumneavoastră de afaceri (dreptul de preemtiune). În caz contrar, vă puteti găsi de forma liberă, cumpărătorul cotei dumneavoastră. (Datorită faptului că nu cunoaștem toate elementele esențiale, cum ar fi: parteneriatul în afaceri, parteneriatul matrimonial, sau dacă aceste bunuri sunt aport la capitalul social al societății, vă rugăm să ne contactați pe e-mail: av_nitu@hotmail.com, sau telefonic la: 0034/666 313 448, sau 0040/345 407 451, pentru a vă putea răspunde punctat, detaliat și complet la întrebările dumneavoastră.)
*****
Ana Maria R.F./Madrid
Am împrumutat unei cunoștințe o sumă de bani pentru o perioadă scurtă de timp și am făcut o chitanță de mână, semnată de mine și de persoana în cauză. De la data când trebuia să îmi returneze banii au trecut patru luni. Când i-am reamintit aceasta mi-a spus că nu are de unde să îmi returneze împrumutul. Menționez că nu i-am cerut niciun cent în plus, doar exact banii împrumutați. Ce pot face în această situație neplăcută? Ce valoare are chitanța de mână în fața legii? Dacă era vorba de o sumă mică poate că renunțam, dar este vorba de munca mea pe câteva luni bune și nu pot renunța așa de ușor. Faptul că mă ignoră, că se ascunde de mine, că refuză să comunicăm, mă deranjează foarte mult. Vă rog, sfătuiți-mă ce să fac?
Răspuns: Chitanțele de mână au valoare juridică în situația în care sunt semnate de ambele părți, în deplină cunoștință de cauză, și de asemenea, dacă sunt semnate și de către un martor (în cazul în care nu există acest martor care să fi semnat, este necesară prezența unui martor care să cunoască situația dumneavoasteă și care să poată fi audiat în cazul unui proces). Pentru a trimite în judecată persoana care nu a respectat clauza de restituire a împrumutului există două căi judiciare: somația de plată sau acțiune în pretenții (aceasta din urmă necesitând plata unei taxe judiciare de timbru în valoare aproximativă de 7% din valoarea sumei pretinse). Pentru mai multe informații, scrieți-ne pe adresa: av_nitu@hotmail.com, sau sunați la telefon: 0034/666 313 448.
*****
Nicolae A./Santa Faz-Alicante
Am cumpărat cu credit ipotecar un apartament în Alicante în octombrie 2008. În momentul de față sunt în divorț cu soția. Nu avem copii. În această situație, ce se întâmplă cu apartamentul?
Răspuns: În cazul divorțului dintre doi soți situația juridică a apartamentului cumpărat împreună cu credit ipotecar este următoarea: în lipsa unei înțelegeri între părți, legea distinge partajarea apartamentului la jumătate pentru fiecare dintre soți urmând ca, fie apartamentul să fie vândut și suma rezultată după achitarea integrală a ipotecii bancare să fie împărțită între cei doi, fie ca una dintre părți să rămână în apartament, achitându-i celuilalt contravaloarea a jumătate din imobil, valoare calculată de către un expert tehnic (tasador).
*****
Liliana Elena M./ Tarazona de la Mancha-Albacete
Care este sancțiunea dacă un avocat nu s-a înscris și nu a plătit contribuția la asigurările de sănătate obligatorii ?
Răspuns: În situația în care avocatul nu-și achită contribuția la asigurările sociale de stat, va primi o sancțiune pecuniară din partea organismului în fața căruia nu și-a onorat obligațiile fiscale, iar în cazul în care datoriile ajung la un nivel care depășeste plafonul impus de acest organism, se poate ajunge la suspendarea acestuia din activitate.
*****
Florentina C./Alcalá de Henares
Sunt o tânără mămică, am o fetiță de șase luni. Acum sunt în concediu de creștere a copilului, dar aș vrea să mă întorc la muncă. Beneficiez de acea îndemnizație de 500 Ron și alocația copilului de 200 Ron? Sau cele două sunt cumulate și e vorba doar de 500 Ron pe lună? Și asta pentru câte luni? Vă rog să mă lămuriți. Am auzit atât de multe variante.
Răspuns: Întrebarea dumneavoastră nu este foarte clară. Nu există o sumă în cuantum fix pentru mamele rămase în creșterea copilului, ci raportat la salariul anterior, iar alocația pentru copii din România este de 42 Ron. Vă rog să-mi trimiteți mai multe detalii la adresa: av_nitu@hotmail.com, sau sunați la telefon: 0034/666 313 448, sau 0040/345 407 451.
Avocat, Ionel Nițu