Avocat, Irina Fundățeanu: Venitul activ de inserție și ajutorul social în Spania

irina_fundateanuor

În ultimii ani, datorită circumstanţelor dificile provocate de prelungita criză economică, multe persoane au pierdut locurile de muncă. Majoritatea celor care s-au văzut în stradă de la o zi pe alta am fost noi, imigranții, veriga cea mai slabă a unei societăţi. Te vezi fără loc de muncă la 40 de ani, vârstă la care este foarte dificilă reîncorporarea pe piața muncii.

În continuare vom vorbi despre ajutoarele/ prestaţiile prevăzute în Legea generală a securității sociale şi pe care le puteți solicita, dacă a încetat plata ajutorului de șomaj. În primul rând vom explica care sunt condițiile pentru a beneficia de venitul activ de inserţie, apoi vom detalia clauzele prestației pentru persoanele cu vârsta peste 55 de ani.

Venitul activ de inserție – Renta Activa de Inserción (RAI) – este un ajutor economic pentru persoane de peste 45 de ani şomeri de lungă durată, pentru victimele violenţei conjugale, sau persoane cu un handicap de cel puţin 33 %.

Persoanele cu vârsta de peste 45 de ani pot beneficia de acest ajutor timp de un an, dar nu doi ani consecutiv. Celelalte colective pot primi această prestaţie timp de trei ani.

Condițiile stabilite în vederea dobândirii acestui ajutor în cazul celor de peste 45 de ani:

 1. să aveți peste 45 de ani;
 2. să aveți venituri de cel mult 491 € pe lună;
 3. vi se vor cere veniturile tuturor membrilor familiei, unde fiecare trebuie sa aibă maxim 491 € pe lună (suma veniturilor tuturor membrilor împărţit la numărul de membri);
 4. să nu mai aveţi dreptul la şomaj sau alte tipuri de prestații;
 5. să fiți înscris ca solicitant de loc de muncă timp de cel puţin un an înainte de a solicita RAI.
 6. cu o lună înainte de a cere RAI, trebuie să realizaţi „căutare activă de muncă”.

Prestația pentru persoane cu vârsta de peste 55 de ani este un tip de ajutor pentru care trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

 1. să aveţi cel puţin 55 de ani, să vă aflaţi în şomaj şi să fi terminat ajutorul de şomaj, a subsidiului de șomaj sau RAI;
 2. să nu aveți nici un fel de venituri mai mari de 75% din Salariul Minim Interprofesional. Vor fi luate în considerare orice tip de modificări patrimoniale, cum ar fi de exemplu: primirea unei moşteniri sau un fond de investiţii. Se vor lua în calcul şi câştigurile tuturor membrilor familiei dvs.;
 3. trebuie să fi cotizat cel puţin şase ani pentru şomaj. Dacă aţi lucrat şi în România, cei şase ani se iau în considerare atâta timp cât aveţi un minim de 15 ani cotizați;
 4. să subscrieți un Compromis de Activitate în scopul căutării active de muncă.
 5. să aveți în vedere faptul că fiecare dintre aceste două tipuri de prestaţii se vor solicita aparte. Nu puteţi beneficia de ajutorul pentru persoane în vârstă de peste 55 de ani fără să fi epuizat orice alt fel tip de prestaţii, inclusiv RAI.

Sperăm că v-au fost utile aceste informații. În cazul în care aveţi orice fel de nedumerire, puteţi contacta birourile Efica Abogados, iar profesioniştii în acest domeniu vă vor orienta.

www.eficabogados.es

Material publicat în ediția tipărită OR / Octombrie 2016