Avocat Irina Fundățeanu: Înscrierea certificatului de naștere pentru un copil născut în Spania
După deschiderea frontierelor din anul 2007 şi după emigrarea masivă a românilor în diferite zone ale Europei, s-a ajuns ca aceştia să formeze familii de diferite naţionalităţi. În acest articol vom vorbi atât despre familiile de români cât şi despre familiile mixte cu copii născuţi în Spania.
În momentul în care se naşte noul membru al familiei este important de ştiut paşii pe care părinţii trebuie să îi urmeze pentru a nu întâmpina obstacole juridice în viitor:
- În primul rând va trebui să înregistraţi naşterea copilului la Registrul Civil unde locuiţi.
- În al doilea rând, şi în termen de până la șase luni (spun până la şase luni pentru că este un demers gratuit), trebuie să solicitaţi înscrierea certificatului de naștere în registrele de stare civilă românești la Consulatul României din zona unde vă aflaţi pentru a putea dobândi certificatul de naştere românesc.
În acest context, vă oferim detalii privind documentele necesare pentru înscrierea minorului născut în Spania atunci când părinții sunt români, sau în cazul în care unul dintre părinți este român iar celălalt este de altă naționalitate:
În cazul în care ambii părinţi sunt români, documentele care vi se vor cere la consulatele române sunt următoarele (toate în original):
– Certificatul de naștere spaniol eliberat de Registrul Civil spaniol de tip internațional/sau multilingv (pentru acest certificat nu este nevoie să puneţi Apostila de la Haga şi nici să-l traduceți în limba română);
– Certificatele de naștere ale părinților;
– Certificatul de casătorie românesc (pentru cei căsătoriți);
– Sentința de divorț din România (pentru cei divorțați) cu mențiunea “Definitivă și irevocabilă”;
– Cărțile de identitate românești sau paşaport.
În cazul în care unul dintre părinți este român iar celălalt este de altă naționalitate:
– Actele părintelui român sunt cele expuse în alienatul anterior. Doar acesta poate să depună dosarul şi să ridice certificatul de la Consulatul României din zona de rezidență;
– Certificatul de naștere al cetățeanului străin trebuie să fie tradus în limba română şi legalizat;
– Dacă părinții sunt căsătoriți în străinătate, este obligatoriu să se realizeze transcrierea/înscrierea căsătoriei în registrele de stare civilă românești înainte sau concomitent cu solicitarea înscrierii certificatului de naștere pentru minor.
- După ce vi s-a eliberat certificatul de naştere românesc, puteţi solicita şi eliberarea paşaportului pentru minor. La cererea privind eliberarea paşaportului este obligatorie prezenţa ambilor părinţi. Acest lucru este obligatoriu pentru a preveni răpirile internaţionale de copii care au avut loc în ultimii ani.
Insist asupra faptului că înregistrarea naşterii copilului la timp în Consulatele României de pe teritoriul Spaniei este foarte importantă! La fel, subliniez și importanța de a înscrie în România orice fel de modificare a stării civile a dumneavoastră, în special sentinţele de divorţ dictate în Spania. În acest mod puteţi evita proceduri costisitoare și lungi în România, care vor fi obligatorii.
Sperăm că v-au fost utile aceste informații! În condițiile în care există nelămuriri sau doriți informații suplimentare, nu ezitați să contactați birourile de avocatură Efica Abogados iar profesioniștii în domeniu vă vor oferi informațiile de care aveți nevoie.
Un material realizat de Nadia Irina Fundățeanu – Avocat / Efica Abogados Valencia