Avertizare meteo: COD ROȘU şi PORTOCALIU de vreme rea în Comunitatea Valenciană

Consulatul României la Castellón de la Plana informează cetățenii din Comunitatea Valenciană că Agenţia Meteorologică de Stat spaniolă – AEMET a emis o avertizare de fenomene meteorologice deosebit de severe, cu potenţial extrem de periculozitate (http://www.aemet.es/documento…/…/20181017112809_p52tesp1.pdf) începând de joi, 18 octombrie 2018, şi cel puţin până duminică, 21 octombrie 2018, pentru litoralul mediteranean al Spaniei la sud de Catalonia şi Insulele Baleare de tip cod portocaliu şi roșu, cu un grad foarte mare de probabilitate (cca. 80%).

Fenomenele meteorologie se caracterizează prin căderi masive de precipitații, puternice şi persistente.

Începând cu ziua de joi, 18 octombrie 2018, Peninsula Iberică și Insulele Baleare vor fi afectate de rezultatul unirii a două formaţiuni de joasă presiune (furtuni), una care evoluează din Marea Mediterană și cealaltă provenind din Oceanul Atlantic. Această situație va da naștere la precipitaţii puternice, persistente și intensificări ale vântului sub formă de rafale, rezultând acumulări care pot depăși 100 de litri în 12 ore, în funcție de ziua în care se vor concentra pe diferitele zone ale Peninsulei Iberice şi Insulele Baleare.

Joi, 18 octombrie 2018, furtuna din Atlantic va pătrunde din SV în Peninsula Iberică, concomitent cu furtuna din Marea Mediterană care va afecta mai întâi Insulele Baleare. În prima jumătate a zilei de joi, 18 octombrie 2018 vor fi precipitații puternice la nivel local în Andaluzia, Comunitatea Valenciană (în principal, provincia Valencia) și Catalonia.

Începând cu a doua jumătate a zilei de joi, 18 octombrie 2018, interacțiunea/fuziunea furtunilor va determina intensificarea precipitațiilor în Catalonia, Aragón, Comunitatea Valenciană și Insulele Baleare, estimate a fi foarte puternice și persistente la nivel local până la finele zilei de vineri, 19 octombrie 2018.

Acumulările din provincia Castellón și zonele înconjurătoare ar putea ajunge la 180 l/m2 în decurs de 12 ore.

Sâmbătă, 20 octombrie 2018, furtuna rezultată din fuziunea celor două existente iniţial, se va deplasa spre sud-vest, provocând foarte probabil precipitații puternice și persistente în Comunitatea Valenciană, regiunea Murcia și litoralul mediteraneean al Andaluziei.

Începând de duminică, 21 octombrie 2018, situația cea mai probabilă este aceea că situația tinde să revină la normal, cu deplasarea furtunii către vestul Peninsulei Iberice, deși există destulă incertitudine în privința traiectoriei ei. Este foarte probabil ca precipitațiile, deşi mai puțin intense, să afecteze în principal sud-estul Peninsule Iberice şi sudul Andaluziei.

În Comunitatea Valenciană este posibil ca zborurile operate pe cele trei aeroporturi internaționale, cele de la Valencia, Castellon de la Plana şi Alicante, să aibă întârzieri faţă de orarul normal de decolare / aterizare, sau chiar să fie anulate.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărele de telefon ale Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 964 212 446; +34 964 203 331; +34 964 203 234; +34 964 216 008; +34 964 217 836, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 677 842 467.

Consulatul recomandă consultarea în prealabil de către persoanele aflate sau care vor călători în Comunitatea Valenciană a paginilor de web http://www.meteoalarm.euhttp://castellon.mae.ro/contact și www.mae.ro, precum şi pagina de Facebook a Consulatului României la Castellón de la Plana https://www.facebook.com/consromcastellon/.

La aceste informaţii se mai adaugă faptul că Agenția Valenciană de Securitate și Răspuns în Situaţii de Urgență (AVSRE), echivalentul ISU la nivelul Comunităţii Valenciene, a avertizat autorităţile locale asupra celor menţionate anterior.

Departamentul de Protecție Civilă și Poliția Locală Castellón vor convoca o reuniune de urgenţă în cursul dimineţii zilei de joi, 18 octombrie 2018, pentru a pregăti măsurile necesare a fi luate pentru perioada cea mai intensă a furtunii, prognozată pentru joi după-amiază.