Av. Florentina Marin: Divorțul prin acord

1

LLNYC-divorce

Voi încerca să lămuresc ceea ce este mai important de știut, fiindu-mi imposibil să acopăr toate aspectele legale ale unui divorț. Din păcate, în ultimii ani, divorțul a devenit o procedură juridică din ce în ce mai întâlnită. Din punctul meu de vedere, divorțul este la fel de dureros ca și moartea cuiva drag. Poate voi fi criticată pentru această comparație însă, având în vedere că provin dintr-o familia foarte unită, consider că instituția căsătoriei este una foarte importantă și pentru totdeauna. Acesta este unul dintre motivele pentru care chiar cred că divorțul, în marea majoritate a cazurilor, este o experiență traumatizantă pentru toți cei implicați: soți, minori și rudele acestora. În ceea ce mă privește, din punct de vedere profesional, sunt adepta divorțului prin acordul părților chiar dacă, din punct de vedere economic, pentru noi, avocații, aceasta este varianta care ne aduce puține venituri din punct de vedere al onorariilor. În absolut toate cauzele de divorț ce mi-au ajuns pe masa biroului am luptat din răsputeri să îmi conving clienții că cea mai bună soluție, în afara aceleia de împăcare a soților, este divorțul prin acord. De multe ori am și reușit și sunt mândră de acest lucru.

De ce divorț prin acord?
În primul rând pentru că este cel mai puțin traumatizant. În al doilea rând este cel mai puțin costisitor și NU în ultimul rând, este cel mai rapid din punct de vedere al timpului ce se scurge din momentul depunerii cererii și până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești.
În dreptul familiei spaniol este necesară și OBLIGATORIE (art.750.1 LEC), chiar și în această procedură aparent simplă, prezența unui avocat și a unui procurador (Procuradorul este acea persoană care prezintă solicitările avocaților în fața Instanțelor de Judecată. Această figură juridică există doar în Spania și este obligatorie în anumite proceduri printre care și în cea de divorț) care să vă reprezinte în fața Instanței și care să redacteze cererea de chemare în judecată cât și acel conveniu de divorț (convenio regulador). Vestea bună este că soții pot angaja un singur avocat și un singur procurador care să-i reprezinte pe amândoi, deci costurile se vor reduce la jumătate.
În dreptul românesc asistența unui avocat într-un demers privind divorțul este recomandabilă, dar NU obligatorie. Procedura descrisă de Codul civil, de realizare a divorțului la notariat, presupune o serie de demersuri succesive (2-3 prezente la notariat, documente de redactat de către Notar și, în final, o transmitere către Starea Civilă, de către notar, a informației privind divorțul).
Chiar dacă în procedura de divorț prin acord, în România, NU este obligatorie prezența unui avocat, avantajele asistenței asigurate de avocat sunt cele ale unui demers corect făcut, fără complicații, care se finalizează în cel mai scurt timp și cu o evitare inutilă de pierdere de timp sau bani.

Unde se efectuează divorțul? Unde se depun actele in vederea desfacerii căsătoriei prin divorț?
În cazul divorțului prin intermediul Instanțelor de Judecată (atunci când soții NU ajung la acord), în ceea ce privește competența materială aceasta aparține Judecătoriei. Atât în dreptul spaniol cât și în dreptul românesc, competența teritorială revine Judecătoriei ultimului domiciliu comun al soților, dacă cel puțin unul dintre soți mai locuiește în circumscripția acelei Judecătorii.
Pentru a mă face și mai înțeleasă voi da un exemplu: soții de naționalitate română (sau de diferite naționalități) care s-au căsătorit în România dar ulterior au locuit împreună pe teritoriul Spaniei, POT divorța în Spania, depunând cererea de chemare în judecată la Judecătoria ce aparține ultimului domiciliu comun al soților.
În Spania, inclusiv divorțul prin acord, trebuie prezentat în fața Instanței de judecată, neexistând posibilitatea desfacerii căsătoriei în fața notarului.

Documentele de care aveți nevoie pentru a putea înainta cererea de divorț (de restul ne ocupăm noi):
– Certificatul de căsătorie (se obține de la Starea Civilă unde a fost înscrisă căsătoria, se eliberează la cerere și este gratis doar în Spania. În România acest certificat se eliberează contra taxei de 12 RON.);
– Certificatul de naștere al minorului (dacă e cazul) (se obține de la Starea Civil a localității unde s-a născut minorul, se eliberează la cerere și este gratis doar în Spania, în România acest certificat se eliberează la cerere contra unei taxe de 12 RON.);
– CERTIFICATUL de înregistrare a domiciliului soților (Certificado de empadronamiento de los conyugues) care se obține de la Primăria localității unde aveți stabilit domiciliul.
Sper că v-am fost de folos cu aceste informații. În cazul în care aveți întrebări sau nelămuriri, nu ezitați să contactați echipa noastră de avocați.

Un material realizat de FLORENTINA MARIN / BARCELONA. (De naționalitate română, avocat ICAB nr. 38804)

AVOCAŢI PROFESIONIŞTI LA DISPOZIŢIA TA!

Cabinet de avocatură specializat în diferite ramuri de drept, alcătuit dintr-o echipă de avocaţi profesionişti, cu experienţă vastă, recunoscută internaţional.

C/Rambla Catalunya nr. 14, etaj 3, ap. 3, CP. 08007

BARCELONA

 Telefon: 932 006 766, Fax: 932 006 987

www.marinpasalodos.com