Autorităţi din Spania vor să „împrumute” locuinţele executate de bănci pentru a caza familii sărace

51

1254

Guvernele locale din două regiuni spaniole vor să exproprieze timp de până la trei ani proprietăţile preluate de bănci în contul restanțelor la credite ipotecare, pentru a oferi locuinţe familiilor sărace, măsură care ar putea încălca angajamentele Spaniei faţă de partenerii europeni. Autorităţile din Andaluzia, regiunea cu cele mai multe proprietăţi vacante, şi din Insulele Canare, intenţionează să cazeze pe proprietăţile expropriate familiile cu venituri mici, transmite Bloomberg.

Băncile sau dezvoltatorii vor primi în schimb 2% din valoarea proprietăţilor pe an şi vor putea redeveni proprietari de drept după trei ani, potrivit unui decret adoptat în aprilie de guvernul din Andaluzia. De asemenea, autorităţile pot sancţiona cu amenzi de până la 9.000 de euro proprietarii locuinţelor care sunt neocupate de cel puţin şase luni, pentru a forţa oferirea caselor spre închiriere. Andaluzia are cel mai mare număr de proprietăţi neocupate din Spania, peste 600.000 de unităţi și înregistrează una dintre cele mai ridicate rate ale şomajului din Spania, care ajunge la 66% în rândul tinerilor.

Decizia autorităţilor regionale îngrijorează mediul de afaceri şi instituţiile internaţionale

Comisia Europeană (CE) a cerut detalii guvernului condus de premierul Mariano Rajoy şi vrea să se asigure că măsurile nu încălcă angajamentele Spaniei asumate prin acordul de 41 miliarde euro încheiat pentru recapitalizarea băncilor cu bani de la UE. Totodată, există temeri că măsura ar putea descurajă învestiţiile străine.

„Este o măsură de lumea a treia, populistă şi care seamănă cu ceea ce poate fi întâlnit de obicei în Bolivia sau Coreea de Nord. Învestitorii se tem că se va stabili un precedent pe care îl vor urma şi alte guverne regionale, transformând învestiţiile în imobiliare în Spania într-o activitate cu grad foarte ridicat de risc”, comentează pentru Bloomberg directorul unei firme de restructurări din Madrid.

Măsurile de austeritate adoptate în Spania în ultimii doi ani pentru a reduce costurile de finanţare ale guvernului au contribuit la o recesiune persistentă. Decizia autorităţilor din Andaluzia şi Insulele Canare ar putea reduce temporar presiunile asupra populaţiei, dar în acelaşi timp ar putea fi incompatibile cu termenii acordului de recapitalizare a băncilor. Ministrul Economiei, Luis de Guindos, a declarat că măsurile autorităţilor regionale vor îngheţa creditarea ipotecară, iar preşedintele Santander, cea mai mare bancă din Spania, a vorbit despre iniţiativă a fi „o idee foarte proastă”.