Asociațiile de poliție din Spania solicită ministrului de interne să declare „imediat” provincia Cádiz, „Zonă ZES”

Majoritatea asociațiilor de poliție și gardă civilă, grupate în „Platforma pentru o pensionare demnă și egalizarea integrală a salariului polițiștilor și gărzilor civile”, au solicitat ministrului de interne, Fernando Grande Marlaska, să „recunoască imediat poliția și gărzile civile ca membre ale unei profesii riscante și să declare provincia Cádiz, Zonă specială de singularitate (ZES)”.

De ani de zile, poliția și asociațiile gărzilor civile spaniole au cerut ca provincia Cádiz, și mai precis Campo de Gibraltar să fie declarată Zonă specială de singularitate, care este o versiune actualizată a planului ZEN (Zona specială nordică), care a luptat eficient împotriva terorismului în Țara Bascilor și Navarra la mijlocul anilor 1980, conform eldebate.com/.

Marlaska a răspuns cu punerea în aplicare a Planului Special de Securitate, care echivalează cu o întărire a forțelor de poliție care, având în vedere ceea ce s-a întâmplat vinerea trecută la Barbate, provincia Cádiz, este insuficientă. De fapt, ca urmare a acestui plan de securitate, gardianul civil, David Pérez, membru al GAR din Navarra, a fost trimis acum două săptămâni la Campo de Gibraltar și vineri, 9 februarie, a fost ucis, precizează ABC.

Această Platformă a asociațiilor poliției și gărzii civile insistă din nou după evenimentele din Barbate. „Evenimentele tragice din noaptea de 9 februarie din portul Barbate, care s-au încheiat cu uciderea a doi dintre noi și a altor doi colegi grav răniți, trebuie să fie un punct de cotitură în dezvoltarea nu numai a Planului special de securitate pentru Campo de Gibraltar, ci și, mai presus de toate, pentru îndeplinirea cu succes a misiunilor noastre”, susține organizația.

Platforma a precizat că, din acest motiv, a solicitat o întâlnire pentru vinerea viitoare cu subdelegatul Guvernului la Cádiz, zi în care se vor desfășura mitinguri în fața delegațiilor guvernamentale și a subdelegațiilor din toată Spania, care vor începe cu un minut de reculegere ca semn de doliu pentru gărzile civile ucise vineri, 9 februarie, în provincia Cadiz.

Despre accident
Ciocnirea mortală a unui narco-vas în portul Barbate (provincia Cádiz) împotriva unei bărci mici a Gărzii Civile, care a ucis doi agenți și a lăsat alți doi grav răniți, s-a finalizat cu opt arestări. Incidentul a avut loc vineri seara, 9 februarie, când un RIB puternic de 14 metri lungime a lovit și a trecut peste o barcă a Gărzii Civile în care se aflau șase ofițeri. Oficialii se îndreptau spre traficanții de droguri într-o barcă mică, de șase metri, cu un singur motor, dar au fost atacați de o barcă cu o cocă semi-dură și patru motoare care au trecut peste ei fără a suferi daune. Opt persoane au fost arestate, inclusiv cei șase membri ai echipajului agresor, pilotul și doi complici care îi așteptau să-i ia cu mașina în urbanizarea Sotogrande din apropiere. Incidentul a avut loc imediat după ora 20:30, vineri, 9 februarie 2024, conform ABC.

A consemnat: Mircea Fluieraș – Occidentul Românesc