Arestarea unui antreprenor român în Valladolid pentru exploatarea prin muncă a conaționalilor săi

336

Valladolid, Spania – Poliția Națională a reținut un antreprenor de origine română, acuzat de trafic de persoane și exploatare prin muncă în domeniul agricol din provincia Valladolid. Bărbatul a creat o rețea puternică în mai multe localități din zonă, unde niciun muncitor străin nu putea lucra în agricultură fără a fi sub ordinele sale. Suspectul atrăgea conaționali cu promisiuni false de muncă, plătindu-le călătoria și apoi forțându-i să lucreze în condiții de „semi sclavie” prin impunerea unor datorii fictive, relatează EL PAÍS.

Victimele, identificate până în prezent ca fiind nouă la număr, au raportat că alți membri ai familiilor lor au suferit, de asemenea, abuzuri similare. Adulții dormeau pe podeaua unei locuințe, în timp ce copiii erau obligați să împartă paturi comune. Poliția a început investigația în luna octombrie a anului trecut, după ce a descoperit un grup de persoane aflate într-o situație de vulnerabilitate extremă, inclusiv copii, care încercau să fugă de exploatatorul lor.

Operațiunea, denumită „Tatami”, a fost coordonată de Unitatea împotriva Rețelelor de Imigrație Ilegală și Falsificarea Documentelor din cadrul Poliției Naționale. Primele investigații au relevat că antreprenorul român, stabilit într-o localitate nedezvăluită din provincia Valladolid, recruta persoane din România prin promisiuni false de muncă, pentru a le exploata apoi în muncile agricole. Acesta ocupa funcția de asociat și administrator unic al unei societăți cu răspundere limitată, care furniza agricultorilor forță de muncă pentru diverse activități agricole.

Începând cu 2023, antreprenorul a atras muncitori din alte țări, stabilindu-și o poziție atât de puternică încât niciun străin nu putea lucra în agricultură fără a accepta condițiile sale abuzive. Suspectul se adresa persoanelor aflate în dificultate, oferindu-le promisiuni false de muncă și cazare, doar pentru a le încărca cu datorii exagerate pentru călătorie, pe care acestea nu le puteau achita niciodată. Victimele erau obligate să lucreze 13 ore pe zi, de luni până duminică, fără pauze, concedii sau zile libere, fără contracte de muncă și în situație ilegală. Majoritatea câștigurilor generate mergeau către plata datoriilor fictive, victimele primind doar mici sume de bani pentru hrană.

După ce un prim grup de victime a informat autoritățile despre această realitate, alte persoane au raportat condițiile similare. Documentele victimelor au fost confiscate pentru a le controla mai bine. Investigațiile au dezvăluit un număr mare de persoane de origine română exploatate de acest antreprenor, care își creștea profiturile personale prin reducerea costurilor de angajare respectând legislația muncii în vigoare. După arestare, bărbatul a fost pus la dispoziția justiției.

A consemnat: Mircea Fluieraș – Occidentul Românesc
Informații și foto: EL PAÍS