Aproape 90.000 de ro­mâni au aplicat în ultimele trei luni pentru un loc de muncă în străinătate

71

zf

În ciuda faptului că România are cea mai mare creştere economică din Eu­ropa (4,3% în T1), iar multinaţio­nalele şi companiile româneşti caută nonstop angajaţi, aproape 90.000 de ro­mâni au aplicat în ultimele trei luni pentru un loc de muncă în străinătate, o treime dintre aceştia reprezintând cea mai bună forţă de mun­că de pe piaţă, tineri cu vârste între 25 şi 35 de ani.

Datele privind plecările au fost furnizate de Tjobs, compania care oferă soluţii pentru persoanele care îşi caută un loc de muncă peste hotare.

La un salariu de 1.000 de euro brut, România ar pierde circa 1 mld. euro pen­tru cele 90.000 de persoane care vor să plece în căutarea unui salariu mai bun şi a unui nivel de trai pe măsură, deşi în România sunt multe poziţii deschise în producţie sau retail. Salariile sunt însă de 4-5 ori mai mici, motiv pentru care investitorii locali afirmă că nu găsesc forţă de muncă.

Mai mult, tinerii aleg să lucreze în străinătate pentru joburi cum sunt cele de şoferi de taxi sau tir, barmani sau ospătari, chiar dacă au studii superioare şi ar putea să îşi găsească în ţară un loc de muncă specializat.

Comparativ cu statele membre ale Uniunii Europene, România are printre cele mai mici salarii medii pe economie de numai 464 de euro pe lună, pe când salariul mediu la nivelul ţărilor membre UE este de peste 2.300 de euro net pe lună, adică de cinci ori mai mult decât în România.

Datele Tjobs care au fost colectate în perioada mai-iulie (până pe data de 17), ilustrează că din totalul celor care îşi caută un loc de muncă, respectiv 63%, sunt bărbaţi.

După aderarea la UE numărul românilor care au ales să plece din ţară a crescut considerabil, din 2007 până astăzi numărul persoanelor care au emigrat a ajuns la aproape 2 milioane. Doar în 2014 (ultimul an pentru care există date) au plecat din ţară 185.000 de români, arată datele INS. Sursa: businessmagazin.ro