Antonio Costa: Nu mai multe ore de muncă sunt soluţia, ci inovaţia

antonio-costa_fraliss-620x448

Noul premier socialist al Portugaliei, Antonio Costa, se declară încrezător că poate inversa cu sprijinul stângii radicale, în plină ascensiune, măsurile de austeritate implementate ani la rând fără a intra în conflict cu partenerii săi din zona euro, cu creditorii internaţionali sau cu investitorii.

„Viitorul nu ţine de un program mai lung de lucru sau de numărul sărbătorilor legale, ci de creşterea investiţiilor în educaţie, ştiinţă, inovaţie şi tehnologie“, a afirmat Antonio Costa pentru Financial Times.

După un program de bailout extrem de dificil, obiectivul noului premier portughez este să readucă „economia pe o traiectorie de creştere solidă“. Guvernul socialist moderat este dependent de partidele de radicale de stânga pentru a avea sprijin în parlament. Alegerile parlamentare din octombrie au schimbat dramatic balanţa puterii politice spre stânga.

Iniţiativa lui Costa de a „întoarce pagina“ în privinţa austerităţii în contextul reglementărilor fiscale dure din zona euro este urmărită îndeaproape în întreaga Europă.

În Spania, partidul Podemos speră să îndrepte ţara pe aceeaşi cale, în timp ce Jeremy Corbyn, liderul laburiştilor din Marea Britanie, vede Portugalia drept o precursoare a unei „coaliţii anti-austeritate“ la nivelul Europei.

Continuarea aici