Ambasadorul George Bologan a participat la aniversarea Centrului Satelitar al Uniunii Europene din Torrejón de Ardoz

Pe fondul unui schimb de opinii privind situația geopolitică actuală, luni, 26 septembrie 2022, s-a desfășurat un eveniment care a marcat împlinirea a 30 de ani de la înființarea Centrului Satelitar al Uniunii Europene din Torrejón de Ardoz, Spania.

La evenimentul aniversar a fost prezent ministrul apărării spaniol Margarita Robles, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, precum și ambasadorii statelor membre UE acreditați la Madrid.

Ambasadorul României, George Bologan a transmis înaltului oficial european profunda apreciere pentru activitatea dinamică și responsabilitatea în exercitarea mandatului, îndeosebi într-o perioadă cu multiple provocări la nivel internațional.

În contextul participării la momentul aniversar, ambasadorul George Bologan a avut plăcerea de a-l saluta pe ambasadorul Sorin Ducaru, directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene din Spania. Pentru țara noastră, reprezintă un motiv de mândrie că această agenție a Uniunii Europene este condusă din anul 2019 de un român, un diplomat apreciat, cu o experiență considerabilă în politica externă europeană și euro-atlantică.

Centrul Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN), stabilit în Torrejón de Ardoz, Spania, a fost creat în 1992, la acel moment ca entitate a Uniunii Europei Occidentale. În ianuarie 2002, a devenit agenție în cadrul Uniunii Europene având ca rol principal sprijinirea procesului decizional și a derulării operațiilor UE în contextul Politicii de Securitate și Apărare Comune. Oferă produse și servicii care se bazează pe exploatarea mijloacelor spațiale și a datelor colaterale, acoperind o serie de domenii vizând analiza informațiilor și imaginilor spațiale, pregătirea experților din statele membre UE precum și dezvoltarea de capabilități relevante în domeniu. Prin acest centru de excelență, rolul UE devine tot mai relevant, inclusiv în viitoarea „geopolitică a spațiului”.

Comunicat și foto: Ambasada României în Regatul Spaniei