„Amprente culturale” – Ediția I, un eveniment cultural desfășurat cu ocazia celebrării Zilei Naționale a României în Valencia

Joi, 23 noiembrie, în Salonul de Cristal al primăriei din Valencia s-a desfășurat evenimentul „Amprente culturale”, prima acțiune din seria celor organizate cu prilejul celebrării Zilei Naționale a României. Cu această ocazie, Asociația „Suflet Românesc – Alma Rumana”, în colaborare cu Asociația Românilor din Valencia (AROVA), Consulatul României la Castellón de la Plana, și cu sprijinul Institutului Limbii Române de la București au organizat o acțiune de promovare a tinerelor talente din rândul comunității românești din zonă.

Copiii români care au fost implicați în programul evenimentului „Amprente culturale” sunt elevi care urmează cursurile de limba română organizate de către Institutul Limbii Române în școlile spaniole din zonă, sau cursurile organizate de către asociațiile și bisericile românești. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților române și spaniole din regiune, părinți, bunici și prieteni ai copiilor participanți la acțiune. Printre aceștia, s-au remarcat domnul Dragoș Viorel Țigău, Ministru Plenipotențiar și șeful Consulatului României la Castellón de la Plana, Joan Ribo, primarul orașului Valencia, Ernesto Bonet Peiro, Consul Onorific al Guatemalei în Valencia, dar și alți reprezentanți ai autorităților spaniole locale.

Evenimentul a fost deschis cu discursul Luminiței Pătraș, doctorand în Psihologie Organizațională la Facultatea de Psihologie a Universității din Valencia, care a vorbit în numele comunității românești, făcând o sinteză a actului de la 1 Decembrie 1918, dar și a activităților organizate de-a lungul ultimului an de către asociațiile românești și alte entități din zonă. În continuare a luat cuvântul domnul consul general, Dragoș Viorel Țigău, care, pe lângă sublinierea importanței evenimentului, a evidențiat faptul că reușita unei astfel de acțiuni constă în unificarea eforturilor organizatorilor.

Publicul prezent la eveniment a fost apoi încântat cu interpretările copiilor: Vlad Oriel Andronicescu (trompetă), Vlad Răzvan Pecheanu (tubă), Patricia Sara Ghiurcă (poezie), Maria Crina (voce), Narcis Pavăl (saxofon), Efraim Floruţă (trompetă), David Gabriel Meianu (poezie), Alex Fabian Ifrim (pian), Fernando Damian (chitară), Rebeca Ioana Albina (poezie), Sabina Marţincu (vioară) și Robert Simion (vioară). Programul a fost completat de către superba voce a Adelinei Manea, profesor de muzică și de două proiecții pe tema: „România, dincolo de legendă” şi „Mari personalități românești”, program finalizat cu Imnul Național al României, interpretat de către Narcis Pavăl (saxofon), Efraim Floruţă (trompetă) şi Adelina Manea (voce).

Pe parcursul pauzelor, participanții la eveniment au avut ocazia să admire o mini-expoziție cu produse de artizanat, desene și icoane pe sticlă realizate de către copiii de la cursurile de limba română și a Școlii Parohiale Sf. Efrem cel Nou din Torrent. Organizatorii au dorit și pe această cale să mulțumească profesoarelor Anca Mariana Lovaszi, Ştefania Aurora Bonciu, Maria Simona Toadere şi Andreea Pop pentru pregătirea la nivel înalt al copiilor; Darianei Groza, coordonator al voluntarilor din Escuela Valenciana pentru traducerea acțiunii publicului spaniol; Parohiei Ortodoxe Române Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil din Valencia, Parohiei Ortodoxe Române Sf. Efrem cel Nou din Torrent, Bisericii Penticostale „Betel” din Museros şi Bisericii Adventiste Române din Castellón de la Plana, precum și tuturor colaboratorilor (părinți, bunici şi alţi membri ai familiilor) pentru sprijinul acordat și pentru buna desfășurare a evenimentului.

Următoarea activitate dedicată Zilei Naționale a României în Valencia va consta într-un FlashMob cu tematică populară românească (un cântec şi un dans popular românesc, ediţia a II-a), organizat de către asociațiile Suflet Românesc – Alma Rumana şi AROVA, sâmbătă, 2 decembrie 2017, începând cu orele 16:30, la Torres de Serrano (Valencia).