„Alma Rumana” Valencia: La colindat printre palmieri și livezi de portocali

126

iphone decembrie 2014 610 [640x480]

Cu bune și rele, încet-încet, a mai trecut un an. Și iată-ne iarăși în decembrie, luna magică, încărcată de sărbătoare și bucurie pentru toți cei care au șansa să o petreacă acasă, plină de nostalgie pentru cei care sunt nevoiți să considere “acasă” un loc mult, mult prea departe de râsetele copilăriei, de pârtia din deal sau de aroma îmbietoare a sarmalelor si a cozonacilor bunicii.

O lună de bilanț, pozitiv sau negativ   ar spune unii, însă pentru noi, românii împrăștiați prin lume, este luna în care ne este cel mai dor de locurile natale, în care amintirile sunt mai vii ca niciodată și în care fiecare încearcă, după posibilități, să recreeze acea atmosferă de basm și acel spirit al Crăciunului autentic românesc pe care am avut șansa să le trăim, atât în dorința de a ne reaminti, a retrăi sau pur și simplu de a transmite și copiilor noștri măcar o mică parte din acestea.

Fără zăpadă, printre palmieri și livezi de portocali, românilor din Valencia le este mult mai greu să spună: “Slobozi-ne, gazdă, în tindă/Că-i omătul pân’ la grindă”, dar nimic nu e imposibil atunci când singura punte de legătură cu Crăciunul de acasă sunt colindele din suflet. Acest lucru o demonstrează de câțiva ani și membrii Asociației Suflet Românesc – Alma Rumana, care se încăpățânează să păstreze vii tradițiile moștenite de la străbuni și, în luna decembrie, și-au făcut obiceiul de a merge la colindat.

Îmbrăcând cu mândrie straiele tradiționale, înarmați cu dorința de a șterge, cel puțin pentru câteva clipe, cei peste 3000 de km care îi separă de autenticul “acasă”, duminică, 14 decembrie, s-au deplasat la Lliria, o localitate limitrofă Valenciei, unde au adus “vestea cea mare” și bucuria Crăciunului în sufletele enoriașilor Parohiei ortodoxe Sf.Andrei Șaguna   din localitate, iar, după o săptămână, în 21 decembrie, au colindat și au împărțit aceeași bucurie cu enoriașii Parohiei ortodoxe Sf. Efrem cel Nou din localitatea Torrent.

“O, ce veste minunată”, Deschide ușa, creștine”, “Trei păstori”, “Domn, domn”, “Noi umblăm a colinda”, “Steaua”, “Asta-i seara de Crăciun” au răsunat în inimile și amintirile tuturor celor prezenți, mulți dintre aceștia alăturându-se în mod spontan membrilor asociației valenciene. La final, gazdele au răsplătit colindătorii, după tradiție, cu covrigi și mere.

Colindătorii nu se vor opri însă aici, având prevăzut pentru zilele imediat următoare mersul cu colindul în mai multe locații, printre care amintim Consulatul României la Castellon de la Plana și Biserica de rit Romano-Catolic “San Mauro Obrero” din Valencia. Momentul de la Biserica Romano-Catolică va fi unul inedit, dat fiind faptul că este o biserică autentic spaniolă, dar care oferă sprijin spiritual multor comunități de emigranți.

Colindul este ultima activitate prevăzută în cadrul proiectului “Românie, vatră de dor”, finanțat de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Guvernului României, proiect care, deși s-a încheiat în 15 decembrie, este continuat în mod voluntar de către cei implicați în implementarea sa, tocmai pentru că sărbătorile de iarnă sunt un excelent prilej de a pune în valoare munca și efortul depus de către toți participanții pe parcursul desfășurării sale.

Corespondență: Asociația Suflet Românesc – Alma Rumana din Valencia

iphone decembrie 2014 576 [640x480]  iphone decembrie 2014 617 [640x480] iphone decembrie 2014 636 [640x480]

iphone decembrie 2014 580 [640x480] iphone decembrie 2014 616 [640x480]