Alege să-ți petreci Crăciunul, acasă, în România
Petrecerea unui Crăciun autentic românesc este o experiență ce trebuie trăită măcar o dată în viață. Evenimentul Nașterii Domnului este simțit cu atât mai profund cu cât te îndepărtezi de aglomerarea urbană și te îndrepți spre acele zone ale României în care spiritul Crăciunului este completat de tradițiile locale.
Dacă dintr-un motiv sau altul alegeţi să petreceţi Crăciunul altfel decât acasă, în mod tradiţional, trebuie să ştiţi că România are foarte multe destinaţii turistice care vă vor insufla spiritul Sărbătorilor şi vă vor face să vă simtiţi ca acasă, într-un decor de vis.
1. Maramureş
Maramureşul este una din zonele care a reuşit să-şi păstreze obiceiurile de sărbatori. Aici tradiţiile de Crăciun sunt unele dintre cele mai frumoase. În Sighetu Marmaţiei există obiceiul ca la fiecare sfârşit de decembrie să se organizeze un festival al datinilor şi obiceiurilor de iarnă. Nicăieri nu ai să auzi colinde mai frumoase, cântate de feciorii satelor sau de un Viflaim jucat mai bine pe scenele din faţa bisericilor decât în cele din Maramureş. Toate casele sunt luminate în noaptea de Ajun şi îşi deschid porţile ca să intre colindătorii îmbrăcaţi în superbele lor costume populare. Spectacolul oferit de colindători este extraordinar şi încălzeşte sufletele oricărui vizitator venit să petreacă sărbătorile în nordul ţării.
Sărbătorile în Maramureş nu înseamnă doar să urmăreşti obiceiurile şi să mănânci mâncăruri tradiţionale; perioada sărbătorilor poate fi un prilej foarte bun pentru o plimbare cu mocăniţa pe Valea Vaserului, o plimbare cu sania trasă de cai sau pentru o vizită la bisericile de lemn din Maramureş, incluse în patrimoniul UNESCO.
2. Bucovina
Un alt tărâm de vis este ţinutul Bucovinei. În patria cozonacilor crescuţi ca-n poveste, pufoşi şi parfumaţi, a plăcintelor poale-n brâu şi a bucatelor tradiţionale nu ai cum să nu te simţi ca în Rai.
Bucovina este locul unde vei retrăi ritualurile străbune ţinute de săteni pentru protecţia gospodăriei. Se spune că în Bucovina, masa din ajunul Crăciunului trebuie să conţină 12 feluri de mâncare şi că nimeni nu are voie să se atingă de ele până când nu vine preotul să le sfinţească.
Peisajele bucovinene te vor încânta cu siguranţă. Bucovina era denumită cândva Elveţia Orientului datorită peisajelor spectaculoase, a aerului curat şi a mozaicului cultural. Un Crăciun petrecut în Bucovina nu poate exclude vizitele la celebrele mănăstiri: Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa sau Dragomirna.
3. Hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac
Hotelul a fost construit în iarna anului 2005-2006, primul de acest gen din Europa de sud-est. Destinaţie inedită pentru Crăciun, este o experienţă ce merită trăită măcar odată în viaţă. Hotelul în sine, Biserica de gheaţă şi Winter Park, unde poţi să faci schi şi snowboard fac din Hotelul de Gheaţă o destinaţie atractivă pentru Crăciun.
Foarte interesant la Hotelul de Gheaţă este că în fiecare an devine altul, pentru că în fiecare sezon constructorii vin cu o temă nouă. De exemplu, în sezonul 2014-2015, tema aleasă a fost Zodiacul, introdusă în decorul tuturor camerelor, al restaurantului şi al barului.
4. Băile Balvanyos
Balvanyos se află în judeţul Covasna, la nord-vest de Târgul Secuiesc şi este o staţiune renumită pentru izvoarele sale minerale, dar şi pentru peisajele superbe. „Cetăţile Păgânilor”, în traducere din limba maghiară, sunt situate la adăpostul munţilor Bodoc şi dispun de instalaţii moderne pentru tratamentul afecţiunilor cardiovasculare, bazin în aer liber cu apă minerală carbogazoasă, instalaţii pentru mofete şi de electroterapie.
De asemenea, la 10 kilometri de Balvanyos este lacul Sfânta Ana, unde trebuie să încerci săniuşul pe drumul ce duce până la lac. Distracţia este garantată la Sfânta Ana, iar bucatele de la Balvanyos sunt de neuitat, făcând din staţiune o destinaţie de luat în considerare pentru Crăciun.
5. Valea cu Peşti
Valea cu Peşti este un complex turistic aflat în Arefu, judeţul Argeş, la 7 km de Barajul Vidraru. Este o locaţie potrivită să petreci Crăciunul atât cu familia, cât şi cu gaşca de prieteni. Pe lângă mâncarea tradiţională servită ireproşabil, oaspeţii au parte de surprize şi momente artistice autohtone. De asemenea, în cadrul complexului, ai acces la o gamă largă de activităţi: bowling, biliard, tenis de masă, zonă SPA cu piscină, jacuzzi, saună şi masaj.
6. Valea Drăganului
Dacă îţi doreşti un Crăciun liniştit alături de familie, Valea Drăganului este un locul potrivit. Situată la poalele munţilor Vlădeasa şi Meses, lângă depresiunea Huedin, locaţia dispune de numeroase pensiuni unde îţi poţi încărca bateriile înainte de petrecerea de Revelion. De asemenea, merită să vezi moara de apă de la Bologa care încă funcţionează, iar ruinele cetăţii Bologa sunt încă de neclintit. În apropiere se află localitatea Ciucea care găzduieşte Castelul Goga, locul unde binecunoscutul poet şi-a petrecut ultimii ani din viaţă.
7. Sâmbăta de Sus
Sâmbăta de Sus este un sat de poveste, din Ţara Făgăraşului, aflat chiar la poalele Munţilor Făgăraş.
Dacă ajungi în Sâmbăta de Sus în preajma sărbătorilor de Crăciun, vei avea impresia că timpul a stat în loc. Tradiţiile şi obiceiurile din strămoşi încă se păstrează cu sfinţenie. Veţi fi martori la ceata de feciori, care în seara de Crăciun umblă cu colindul în tot satul. În prima zi de Crăciun, ceata merge la slujba de la biserică unde colindă, apoi tot alaiul împreună cu sătenii merg la balul de la Căminul Cultural. Acesta este cel mai bine păstrat obicei din Ţara Făgăraşului şi a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO, din decembrie 2013.
8. Micloşoara
Satul Micloşoara din judeţul Covasna adăposteşte pensiunea Contelui Kalnoky, cu căsuţe vechi ţărăneşti, ce au fost restaurate şi mobilate în stilul tradiţional secuiesc. La aproximativ 5 minute de mers pe jos de la pensiune, se află şi castelul Contelui, care şi-a păstrat autenticitatea prin mobilier, tablouri şi gravurile pereţilor.
9. Domeniul Dracula Daneş
Domeniul Dracula Daneş se află la câţiva kilometri de cetatea Sighişoarei, în apropierea localităţii Daneş. Pe lângă peisajul transilvănean deosebit, te poţi bucura de mâncarea tradiţională şi de obiceiurile de sărbători care şi-au păstrat autenticitatea.
Un plus pentru acest domeniu îl adaugă faptul că poţi face echitaţie la Centrul Ecvestru. De asemenea, domeniul este grozav şi pentru copii pentru că există o mini grădină zoologică unde pot vedea găini, porumbei, struţi, păuni şi ponei. Grajdurile sunt cochete, iar activitatea de îngrijire a cailor poate fi un aspect interesant de văzut.
10. Conacul Archia
Situat la 5 kilometri distanţa de oraşul Deva, Conacul Archia este singura pensiune boutique din judeţul Hunedoara. Locaţia este foarte interesantă, camerele fiind amenajate în stilul anilor ’20 şi au tematici diferite cum ar fi camera Levănţica, camera Cuib de Păsărele, camera Frunze, camera Floarea Soarelui.
În perioada Crăciunului, pe lângă cina de Ajun şi pregătirile speciale, pensiunea are musafiri de la un centru de plasament. Copiii au parte de cadouri, iar fiecare familie are în custodie un copil, pe parcursul cinei.
Contribuie și tu...
Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.
Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.
Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!
Doar o dată
Doar o dată
Doar o dată
Alege suma și doneză lunar
Îți mulțumim!
Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.
Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.
Vă mulțumim.