Al zecelea an de curs de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Română în Spania

elevi-scoala

Noul an şcolar din Spania readuce cu sine cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Română (LCCR) pentru copiii români din această ţară. Aproape 8.000 de elevi, din toate ciclurile (primar, secundar şi liceal), vor urma în 2016-2017 acest curs opţional, demarat în Spania în urmă cu aproape un deceniu, informează printr-un comunicat Biroul de presă al Ambasadei României la Madrid.

În anul școlar 2016-2017, cursul LCCR este predat în 14 comunități autonome din Spania, fiind implicați în proiect 72 de profesori (faţă de 66 anul precedent), care predau cursul LCCR în 378 de școli, cu 549 de grupe, din 171 de localităţi răspândite în Spania.  Proiectul a continuat, la fel ca în anii precedenţi, să se extindă, fiind introdus pentru prima dată în Canare şi acoperind mai multe localităţi şi şcoli în comunităţile autonome unde s-a desfăşurat şi în anii precedenţi.

Cursul, demarat în 2007, se adresează tuturor nivelurilor, respectiv primar, gimnazial şi liceal. Programa cursului, manualele precum şi alte materiale didactice suport sunt asigurate de Institutul Limbii Române din România. Cursul este predat de învăţători/institutori, profesori cu diploma de licenţă în domeniul ştiinţelor umaniste, iar selectarea şi plata acestora este asigurată de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, prin Institutul Limbii Române.

Cursul de desfăşoară în unităţi de învăţământ din Spania, acestea asigurând buna funcţionare a proiectului şi punând la dispoziţie sălile de curs şi infrastructura necesară.

Procesul necesar pentru buna desfăşurare a LCCR (luarea în evidenţă a şcolilor în care să aibă loc cursul, alocarea fondurilor necesare şi selecţia profesorilor) are loc anual. Luarea în evidenţă a unei şcoli pentru LCCR are loc la începutul fiecărui an şi se bazează pe solicitările primite de şcoala respectivă de la cetăţenii români cu copii înscrişi la studii.

Regiunile din Spania unde se desfășoară cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Română (LCCR) în  2016-2017

Andaluzia  – 7 profesori, 26 de localităţi, 48 de şcoli, 63 de grupe

Aragon – 9 profesori, 14 localităţi, 38 de şcoli, 79 de grupe

Asturias – 1 profesor, 3 localităţi, 7 şcoli, 9 grupe

Canare – 1 profesor, 1 localitate, 4 şcoli, 6 grupe

Cantabria – 2 profesori, 3 localităţi, 6 şcoli, 9 grupe

Castilia-La Mancha – 11 profesori, 32 de localităţi, 45 de şcoli, 86 de grupe

Castilia şi Leon – 1 profesor, 1 localitate, 1 şcoală, 1 grupă

Catalonia – 3 profesori, 4 localităţi, 12 şcoli, 17 grupe

Madrid – 24 de profesori, 49 de localităţi, 105 şcoli, 160 de grupe

Murcia – 3 profesori, 9 localităţi, 17 şcoli, 20 de grupe

Navarra – 1 profesor, 5 localităţi, 7 şcoli, 9 grupe

La Rioja – 2 profesori, 4 localităţi, 13 şcoli, 18 grupe

Ţara Bascilor – 2 profesori, 5 localităţi, 5 şcoli, 7 grupe

Valencia – 10 profesori, 15 localităţi, 56 de şcoli, 60 de grupe

Detalii suplimentare şi numele profesorilor care participă sunt disponibile aici:

http://madrid.mae.ro/node/798

 

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunarÎți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.