Ajutor de 200 euro în Spania pentru persoanele fizice cu venituri mici

180

Ajutor de 200 euro în Spania pentru persoanele fizice cu venituri mici
Data limită până la care se poate solicita acest ajutor: 30 septembrie 2022

S-a aprobat prin Decretul-Lege 11/2022 din 25 iunie, prin care se adoptă și se prelungesc anumite măsuri pentru a răspunde consecințelor economice și sociale în urma războiului din Ucraina, pentru a face față vulnerabilității sociale și economice și pentru recuperarea economică și sociale a insulei La Palma, un ajutor economic de 200 euro pentru persoanele fizice cu un nivel scăzut de venituri și patrimoniu, indiferent dacă sunt salariați, persoane fizice autorizate sau persoane fără loc de muncă.

Pot solicita acest ajutor persoanele care la data de 27 iunie 2022 aveau reședința legală și efectivă în Spania de cel puțin un an imediat anterior și în mod neîntrerupt, care realizează o activitate în muncă, pe cont propriu sau ca angajat, cotizând la sistemul de Securitate Socială sau într-un sistem alternativ sau sunt înscriși ca persoane în căutarea unui loc de muncă la Biroul de Șomaj, indiferent dacă obțin sau nu șomaj, iar veniturile obținute în anul 2021, incluzând veniturile pe care le obțin persoanele care locuiesc cu solicitantul, să fie mai mici de 14.000 euro brut, iar patrimoniul să nu depășească suma de 43.196,40 euro, excluzând locuința.

Există și limite care trebuie luate în considerare pentru obținerea acestui ajutor și anume ca suma veniturilor persoanelor care locuiesc cu beneficiarul ajutorului, în același domiciliu, pe parcursul anului 2021, să fie inferior sumei de 14.000 euro pe an, brut, iar patrimoniul acestora să nu depășească suma de 43.196,40 euro.

Veniturile și patrimoniul se vor stabili ținând cont de persoanele care locuiesc cu beneficiarul la data de 01 ianuarie 2022 și sunt unite prin căsătorie sau pereche de cel puțin doi ani anteriori, prin relație de familie până la al treilea grad inclusiv (de exemplu: copii, frați, bunici, unchi, nepoți, nurori, cumnați), precum și cei care conviețuiesc cu beneficiarii cu scopul de adopție sau tutelă permanentă.

Așadar, se vor lua în considerare veniturile pe care le obțin persoanele menționate anterior și care conviețuiesc cu beneficiarul în același domiciliu și nu se vor avea în vedere veniturile persoanelor care nu au legătură de familie dintre cele menționate anterior cu beneficiarul. Asemenea cazuri pot apărea atunci când beneficiarul locuiește într-o cameră închiriată individual, iar în casă există mai multe persoane care conviețuiesc cu acesta, fără a avea o legătură de rudenie dintre cele menționate.

Relațiile de rudenie care se iau în considerare sunt până la al treilea grad inclusiv, adică copii, părinți, socri, nurori, cumnați, bunici, frați, nepoți, unchi, străbunici și strănepoți. Veniturile și patrimoniul acestora, dacă locuiesc împreună cu beneficiarul, se vor calcula conform dispozițiilor articolului 20, alineatele 1, 4 și 5 din Legea 19/2021, din 20 decembrie, prin care se stabilește Venitul Minim Vital (Ingreso Mínimo Vital), așadar nu se va avea în vedere la patrimoniu valoarea locuinței unde beneficiarul își are domiciliul.

Nu au dreptul la acest ajutor cei care la data de 27 iunie 2022 erau beneficiari al Venitului Minim Vital (Ingreso Mínimo Vital) sau cei care primeau o pensie care provine din Sistemul General sau Sistemele Speciale ale Securității Sociale sau Sisteme asimilate sistemului general.

Ajutorul se poate solicita prin formularul electronic disponibil prin Sediul Electronic al Agenției Naționale de Administrare a Finanțelor și veți avea nevoie de Sistemul Cl@ve sau certificat electronic. De asemenea, se poate solicita prin împuternicit, cu autorizație din partea beneficiarului sau prin intermediul unui colaborator social.

Pentru completarea formularului veți avea nevoie de numărul de identificare al beneficiarului (NIE/DNI), precum și al persoanelor care conviețuiesc cu acesta, precum și de un număr de cont bancar al cărui titular trebuie să fie beneficiarul, unde dorește să primească ajutorul solicitat. În cazul minorilor sub 14 ani care locuiesc cu beneficiarul, nu este necesar să se menționeze numărul de identificare (NIE/DNI), dacă nu dispune de acesta.

Pentru a obține certificatul digital ca arhivă software ce se descarcă pe calculatorul dvs., trebuie să accesați pagina web: https://www.sede.fnmt.gob.es/certificados/persona-fisica/obtener-certificado-software și să urmați cei patru pași indicați. În primul rând, trebuie să descărcați configurația software și să introduceți datele solicitate. La finalizarea acestui pas, veți primi un cod de solicitare pe adresa de e-mail indicată de dvs., care va fi solicitat în momentul în care se va verifica personal identitatea dvs. și când veți descărca certificatul.

Cel de-al treilea pas constă în verificarea identității dumneavoastră, personal, într-un birou de acreditare a identității. Astfel de birouri se găsesc la Finanțe, la Trezoreria Generală a Securității Sociale sau la Primăriile din Municipiile de care aparțineți. Programul de lucru și necesitatea programării prealabile trebuie consultate cu instituția la care vă veți prezenta. Odată verificată identitatea dumneavoastră, veți putea descărca certificatul digital utilizând codul primit pe e-mail.

Pentru a obține certificatului electronic în cazul în care dețineți un document de identitate spaniol electronic și dispuneți de un dispozitiv de citire card, trebuie să urmați trei pași. Este necesară descărcarea software-ului pe care îl găsiți prin accesarea acestui link: https://www.sede.fnmt.gob.es/certificados/persona-fisica/obtener-certificado-con-dnie/configuracion-previa, urmați pașii, veți primi pe e-mail un cod de verificare, după care veți putea descărca certificatul electronic. Pentru această variantă nu este necesară deplasarea la instituțiile competente pentru verificarea identității dvs. dat fiind că dețineți un document de identitate electronic.

Există două posibilități de obținere a datelor de acces Cl@ve: prin scrisoare de invitație, care se solicită online pe https://www.agenciatributaria.gob.es/AEAT.sede/procedimientoini/GC27.shtml, scrisoare care va fi trimisă la domiciliul cu care sunteți înregistrat la autoritățile statului.

În cazul în care domiciliul este incorect, va trebui mai întâi să actualizați domiciliul. Scrisoarea conține un cod de verificare care, odată obținut, trebuie reintrodus pe aceeași pagină web pentru a obține Cl@ve. Atenție însă, această metodă este una simplă, care nu vă permite accesul la toate gestiunile, dat fiind faptul că nu se verifică identitatea dvs. în mod personal.

A doua formă este prin prezența dvs. personală cu documente de identitate valabile la instituțiile care pot elibera astfel de certificate, cum ar fi Trezoreria Națională de Securitate Socială sau Direcția de Finanțe. Această formă vă permite un acces electronic avansat, dat fiind că s-a verificat identitatea dvs. personal de către funcționarii statului.

Pentru întocmirea și trimiterea solicitării nu este necesară prezentarea documentelor doveditoare, instituția Securității Sociale ocupându-se să trimită Agenției de Finanțe toate informațiile necesare verificării îndeplinirii condițiilor pentru solicitarea acestui ajutor.

Data limită până la care se poate solicita acest ajutor este 30 septembrie 2022, iar odată acordat ajutorul, se va transfera suma în contul beneficiarului. Dacă au trecut trei luni de la data finalizării termenului limită fără a se primi suma corespunzătoare în contul indicat, se va înțelege că ajutorul a fost respins. Solicitanții care locuiesc în Țara Bascilor sau Navarra, trebuie să se adreseze instituțiilor competente din aceste regiuni pentru solicitarea ajutorului.

Dacă la completarea formularului s-au produs erori ce trebuie modificate, trebuie ștearsă solicitarea inițială și completat un nou formular cu toate datele corecte, în termenul limită prevăzut pentru prezentarea solicitării. Această opțiune este disponibilă pe pagina Finanțelor la consultarea declarațiilor prezentate, în Sediul electronic. Veți avea nevoie de Sistemul Cl@ve sau certificat electronic pentru a avea acces la această opțiune.

De asemenea, se poate solicita ștergerea formularului inițial și dacă aceasta a fost prezentat prin împuternicit, cu autorizație din partea beneficiarului sau prin intermediului unui colaborator social, însă trebuie avut în vedere faptul că nu se poate șterge un formular de solicitare care a fost deja soluționat și acceptat.
Foto: https://www.genbeta.com/
Autor: Avocat Ioana Bratuleanu (Madrid) – Colaborator voluntar la Occidentul Românesc
Avocat ICAM specializat în Drept internațional
Telefon 0034.642.308.360
Web: www.brilawabogados.es
E-mail: secretaria@brilawabogados.es

Nota redacției:

Ioana Brătuleanu este avocat specializat în Drept Internațional Privat, colaborator voluntar în cadrul redacției Occidentul Românesc din 2015. Licențiată în Drept la Facultatea de Drept din cadrul Universității ,,Al. I. Cuza” din Iași, Ioana a urmat cursurile Masterului de Drept european din cadrul aceleași universități, perioadă în care a beneficiat și de o bursă de studiu la Universitatea din Insulele Baleare, Spania. În anul 2015 a urmat cursurile Masterului de Acces în Avocatură la Universitatea Complutense din Madrid, iar în anul 2017 a devenit membru al Ilustrului Colegiu de Avocați din Madrid. În prezent își desfășoară activitatea de avocat pe teritoriul Spaniei și al României, având biroul în capitala Spaniei.