Airline Management Solutions a preluat business-ului operatorului aerian low-cost Blue Air

blue_air_25816100 [640x480]

Compania care a preluat afacerea transportatorului aerian Blue Air are capital 100% românesc, a declarat duminică directorul general al Blue Air, Gheorghe Racaru, într-o conferinţă de presă, infirmând astfel informaţiile potrivit cărora Airline Management Solutions ar fi belgiană.

„Capitalul (Airline Management Solutions – n.r.) este 100% românesc. Sunt doi acţionari care au activităţi comerciale în Belgia şi de acolo cred că s-a creat confuzia”, a afirmat Gheorghe Racaru, subliniind că unul dintre aceştia „este proprietarul Maxitours”, iar celălalt lucrează în Bruxelles şi „este angajat al societăţii Maxitours”.Airline Management Solutions este o companie nou-înfiinţată având ca acţionari patru cetăţeni români, dintre care doi sunt piloţi care operează şi în prezent pe aeronave Blue Air. Între obiectivele Airline Management Solutions se numără dezvoltarea unui business de cel puţin 150 milioane euro, învestiţii în specializarea celor 400 de angajaţi ai Blue Air, precum şi securizarea flotei prin aportul de noi garanţii de către partenerii de business.”

Totodată, directorul general Racaru a anunţat că va avea loc „o schimbare radicală în ceea ce priveşte serviciile: de la client-service, rezervări şi până la cateringul din aeronave”, flota urmând a fi modernizată şi mărită în scopul consolidării poziţiei pe o piaţă în continuă dezvoltare. Pentru perioada 2014-2015, acţionarii vizează creşterea cifrei de afaceri cu 3-5%. Anul trecut, Blue Air a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 145 milioane de euro, gradul de ocupare al aeronavelor fiind de 92%. Numărul pasagerilor transportaţi a depăşit 1,5 milioane în 2011 şi se menţine aproximativ la acelaşi nivel şi în 2012. Printre ţintele noilor acţionari ai Blue Air pentru 2013 se numără şi păstrarea cifrei de afaceri a companiei la nivelul anului trecut, dar şi menţinerea numărului de pasageri la cel puţin 1,5 milioane anual.

„Toate biletele vândute până în acest moment vor fi onorate asigurând transportul pasagerilor, iar operaţiunile de zbor vor continua conform orarului existent. Practic, este o continuare a activităţii Blue Air, a unei companii înfiinţate în urmă cu 9 ani care a crescut şi a ajuns să transporte anual peste 1,5 milioane de pasageri. Firma doreşte să se consolideze pe piaţă”, a spus Racaru.

Reprezentantul acţionarului majoritar al companiei Blue Air, Airline Management Solutions, avocatul Arthur Flieger a adăugat că transferul efectiv al business-ului Blue Air se va finaliza probabil în 2-3 săptămâni. Compania Airline Management Solution a fost declarată câştigătoarea licitaţiei pentru preluarea business-ului operatorului aerian low-cost Blue Air, valoarea tranzacţiei cifrandu-se la 30 milioane euro. Oferta declarată câştigătoare depusă de Airline Management Solutions SRL constă într-un avans de şase milioane lei şi garanţii bancare suplimentare de cinci milioane euro pentru eliberarea cash-ului colateral. Firma Airline Management Solutions SRL are în acţionariat exclusiv specialişti în aviaţie, cu experienţă în domeniu şi management orientat către dezvoltarea zborurilor în regim smart flying. Oferta trebuie aprobată de creditori şi acţionari înainte de a se face transferul efectiv al business-ului.

Blue Air se vinde cu obligaţii de aproximativ 28 milioane euro reprezentate în principal de obligaţia de a transporta pasagerii care au achiziţionat bilete în avans şi de alte câteva creanţe. Obiectul tranzacţiei îl fac activele necorporale ale societăţii, brand-ul, marca, know-how-ul, Web site-ul, platforma de rezervare bilete, cesiunea contractelor de leasing, depozitele cash colaterale şi participaţiile la Blue Aero SRL şi la Ingragroup SRL. Compania aviatică Blue Air, deţinută de omul de afaceri Nelu Iordache, nu se află în nicio procedură judiciară şi îşi desfăşoară activitatea în condiţii normale, conform orarului de zbor, fără ca pasagerii să fie afectaţi în vreun fel de procesul de vânzare, conform Casei de Insolvenţă Transilvania.