Adrian Cioroianu: Carol I – Primul și cel mai mare Rege al românilor

cioroianu2 [640x480]

Povestea lui Carol I este una din cele mai frumoase povești adevărate din istoria noastră, a afirmat sâmbătă, istoricul Adrian Cioroianu, la lansarea volumului „Carol I. Primul și cel mai mare Rege al românilor”, prezentat la standul Editurii Curtea Veche din cadrul Târgului Gaudeamus.

„Povestea lui Carol I, din punctul meu de vedere, este una din cele mai frumoase povești adevărate din istoria noastră. Un rege care a venit într-o țară pe care nimeni n-o băga în seamă și care, practic, nu exista ca țară independentă și atunci când a plecat era un regat pentru a cărui alianță se băteau multe din marile puteri ale vremii. Asta grație talentului reformator și modernizator al acestui rege încăpățânat, scump la vorbă, unii spuneau și zgârcit, dar care, iată, a făcut atât de mult pentru țară.”, a declarat pentru AGERPRES Adrian Cioroianu.

El a anunțat că, următorul volum, care urmează să apară în prima parte a anului 2016 va fi, cel mai probabil, dedicat uneia din cele mai puțin cunoscute personaje din Familia Regală, Regina Elena, soția lui Carol al II-lea, mama Regelui Mihai.

„Carol I. Primul și cel mai mare Rege al românilor” este cel de al doilea volum din seria „Regii și Reginele noastre”, coordonată la Curtea Veche Publishing de Adrian Cioroianu., care își propune să prezinte tinerilor cititori istoria pe înțelesul lor.

În paginile cărții, scrisă de Andrei Radu și Adrian Cioroianu, cu ilustrații de Alexandra Măzgăreanu, tinerii cititori pot urmări traseul suveranului, din vremea în care era un tânăr principe căruia i se propune tronul Principatelor Române, după abdicarea forțată a lui Alexandru Ioan Cuza, până în cei din urmă ani ai domniei sale, înainte de Marele Război.

Potrivit editurii, evocarea momentelor istorice cruciale pentru soarta națiunii române este dublată de un subtil tablou psihologic al regelui, zugrăvit în culori vii, în care se împletesc rigoarea și seriozitatea germană cu dragostea nedisimulată pentru țara care l-a ales să o conducă.