Acțiune organizată de Institutul Hispano-Rumano din Castellón cu ocazia Zilei Internaţionale a eliminării violenţei împotriva femeilor

_gab6207-800x600

Peste 50 de persoane au participat la dezbaterea deschisă despre violenţa împotriva femeilor, în cadrul evenimentului organizat de către Institutul Hispano Rumano din Castellón, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a eliminării violenţei împotriva femeilor, sâmbătă, 26 noiembrie a.c., la centrul cultural „La Bohemia”.

La această acțiune a participat (din partea Consulatului României la Castellón) Angelica Marcu, Robert Hellvig şi Gheorghe Florea în calitate de consuli, care au subliniat în discursurile lor, importanţa pe care o are organizarea unor astfel de acțiuni cu scopul de a sensibiliza societatea civilă asupra unei probleme existente în diverse comunități.

_gab6306-800x600

Dezbaterea a fost moderată de către Edgar Breso (prof. dr. în psihologie în cadrul Universităţii Jaime I din Castellón) vicepreședinte al Institutului Hispano Rumano care, a fost însoţit de doi experți în domeniu: Mihaela Zlota – criminolg, şi Mădălina Petcu – psiholog. S-a creat, aşadar, o dezbatere activă între invitaţi, cu obiectivul de a conştientiza şi sensibiliza audienţa asupra importanţei respectării drepturilor femeilor în toate sferele societăţii.

15215714_10154760722881098_1053210339_o-800x600

Au fost subliniate aspecte deosebit de importante legate de modul în care poate apărea şi lua amploare violenţa împotriva femeilor, începând cu mediul familial, pe scară restrânsă, şi continuând cu cel social, în general, unde se poate manifesta sub diverse forme: de la violenţa fizică, verbală, psihologică, sexuală etc., şi până la cea economică.

img_2499-800x600

Pentru această acțiune, Institutul Hispano Rumano a colaborat cu „Ellegance Tendencias” (casă de modă ), fotograful Alex C. Mihai, și pictorul român Tibi Mateescu care, prin lucrările lor expuse au dorit să transmită publicului prezent, prin intermediul artei, rolul instituţiilor de a informa și a reduce numărul victimelor acestui tip de violenţă.

Tânărul artist român Tibi Mateescu a dorit să sublinieze că este important a se trage un semnal de alarmă asupra formelor mai puţin vizibile ale violenţei împotriva femeilor: „deşi este vorba de un paradox, intenţia mea a fost de a surprinde efectele mai puţin vizibile pe care le îmbracă violenţa împotriva femeilor, şi care lasă urme cu mult mai adânci în sufletul lor, precum tăcerea, închiderea în sine, teama permanentă, stima de sine scăzută etc.” a declarat pictorul Tibi Mateescu.

Seara s-a încheiat cu interpretarea Carlei Todoruț – acompaniată la pian – a melodiei  „Mulţumesc, iubită mamă”. „Suntem foarte mulţumiţi de reacţia pozitivă a societăţii civile faţă de evenimentul organizat de Institutul Hispano Rumano privind această problemă care afectează femeile din toată lumea; de asemenea expoziţia artiştilor români a avut un succes neaşteptat. Pregătim deja pentru începutul anului 2017 o expoziţie a tânărului pictor român, Tibi Mateescu şi sperăm că vom putea continua seria de evenimente şi expoziţii care au ca obiectiv final promovarea valorilor şi a artiştilor români din provincia Castellón.” a declarat Manuel Păduraru preşedintele Institutului Hispano Rumano (Casa de Rumania), şi consilier în cadrul Primăriei din Castellón de la Plana.

15216110_10154760721696098_1373587094_o-800x600

invitatie-evento-26-11-800x600