Acasă șomer – în Spania om de afaceri
Nu toți oamenii de afaceri se simt în centrul atenției, alții nici nu consideră că sunt importanți sau că se poate vorbi despre ei. A fi perceput ca om de succes de către cei din jur reprezintă pentru unii măgulire. Pentru Ana Mărginean definițiile succesului date de dicționare – atingerea scopurilor propuse, împlinirea idealurilor, prosperitate și faimă – sau de filosofi – succesul nu înseamnă a obține tot ce vrei, ci a aprecia tot ce ai – nu sunt destul de relevante. „Probabil că definiția cea mai aproape de adevăr este una care le combină pe amândouă: succesul înseamnă să realizezi ceea ce îți propui și să fii mulțumit de ceea ce ai realizat.”
La mii de km de casă
După ce a terminat Facultatea de Litere din Universitatea București, specialitatea Română-Spaniolă, Ana Mărginean a fost profesoară la un liceu din Galați. Dar nu pentru mult timp pentru că postul i-a fost blocat și astfel, după un an de șomaj, și-a dat seama că postura de profesor nu i se potrivește. La propunerea unui prieten, a acceptat de a lucra pentru el într-o firmă de informatică din Barcelona-Spania. Departe de casă, într-un domeniu total nou pentru ea. Dar ambiția și dorința de a acumula cât mai multe au determinat-o să ia totul de la capăt. Și astfel a ajuns să învețe de la cum se deschide un calculator până la cum se negociază un contract. După câțiva ani de ucenicie, a fost numită în funcția de director general al unei companii informatice. „M-am trezit peste noapte în postura unui om de care depinde nu numai destinul companiei, dar și destinul câtorva zeci de alți oameni: angajați, acționari, clienți. Responsabilitatea este imensă, mai ales dacă ești o persoană cu stricte principii etice și profunde înclinații umaniste.” Indiferent de formarea inițială, Ana Mărginean a dat dovada unei femei autodidacte care a reușit să înțeleagă mecanismele funcționarii unei afaceri într-un timp extrem de scurt și fără niciun fel de experiență anterioară de lucru într-o companie complexă, cu atât mai puțin într-o funcție de conducere. Ca în orice activitate de succes, profitul firmei s-a dublat doar într-un an, condițiile de lucru ale angajaților s-au îmbunătățit substanțial, totul ducând la îmbunătățirea relațiilor interumane din firmă și, implicit, la mărirea gradului de satisfacție a clienților. „Întotdeauna am crezut în oameni, lucru care s-a dovedit de mare folos și în încercarea mea de a ridica nivelul companiei noastre.”
Curajul de a alege
Oare, după ce a reușit o dată, ar mai putea Ana Mărginean să o ia de la capăt din nou, urmând un alt drum, total diferit de cel actual? Conform spuselor sale, idealul vieții nu a fost încă atins, așa că orice se poate întâmpla în viitor: „Faptul că am reușit într-un domeniu care nu mă caracterizează, lumea afacerilor, nu înseamnă și că mi-am îndeplinit idealurile în viață. Mi-aș dori mult mai mult să mă implic în acțiuni caritabile, de exemplu, sau să scriu o carte citită de mii de oameni. Sper că într-o bună zi voi avea curajul să-mi schimb total viața, să mă orientez spre o ocupație pe care să o simt mai apropriată de firea mea și să am în continuare succes. Oricum, știu că nu poți găsi niciodată succesul la capătul unui drum drept, și de aceea voi aștepta momentul potrivit pentru a face cotitura. Până atunci, însă, voi continua să lupt pentru a menține succesul de care mă bucur acum. Pentru că succesul trebuie hrănit cu multă muncă și chiar cu sacrificii.”
Sacrificii, noroc…
Pentru a avea succes, orice persoană care dorește să ajungă undeva sus trebuie să fie conștientă și de faptul că multe plăceri extra-profesionale trebuie sacrificate. Pe de altă parte, familia sau prietenii trebuie să fie conștienți de faptul că multe din orele unei zile, weekend-urile sau zilele de vacanță sunt petrecute la birou. Cel mai important este ca aceștia să înțeleagă și să nu se simtă frustrați și, la rândul lor, să sprijine ascensiunea respectivă. „Cred că principalul motiv al succesului meu în viață este sprijinul familiei, și în special al mamei mele, femeie ambițioasă și cu mult bun simț, care a știut să mă crească în perspectiva unei cariere reușite. Mama mea a crezut în mine, mi-a fost mereu aproape și astfel am avut curaj, încă de mică, să lupt pentru a fi tot timpul mai bună. Un alt motiv, la fel de important pentru mine, a fost pur și simplu norocul. Cred că și norocul are o rețetă a lui, pe care încerc să o aplic: trebuie să fii optimist și curajos, să-ți păstrezi zâmbetul pe buze și în zilele înnorate și să ai atenția trează în orice moment pentru a observa șansa care îți poate apărea oricând. Nu există coincidențe, există doar semne pe care trebuie să știi să le citești și să le folosești în favoarea ta. E drept că noi, femeile, suntem mai avantajate de intuiția noastră decât bărbații…” Pe lângă acestea și imaginea personală este foarte importantă pentru a avea succes. Mulți oameni de afaceri depind de părerea celorlalți despre ei și, în acest scop, trebuie ajutați să-și formeze o impresie cât mai bună. Așa cum spune Ana Mărginean: „Un om de succes este un om sigur de el, cu o infățisare îngrijită și cu zâmbetul pe buze. În felul acesta ceilalți te admiră și au încredere să-ți devină aliați, ajutându-te să dobândești succesul pe care ți-l dorești. Și în special zâmbetul face minuni. Un exercițiu pe care îl practic uneori este să număr de câte ori pe zi zâmbesc oamenilor pe care îi întâlnesc și câte zâmbete primesc în schimb. Și mă pot lăuda că eu câștig aproape de fiecare dată.” Ca orice om de afaceri și, în același timp femeie, Ana Mărginean este conștientă de dușmanii succesului, punând pe primul loc frica sub toate formele ei: frica de eșec, frica de muncă, frica de schimbare, chiar și banala frică de zborul cu avionul. În ceea ce o privește, frica de întuneric este cea mai frecventă, dar încearcă tot posibilul pentru a o învinge, pe celelalte reușind să le lase undeva în urma ei. La 35 de ani, Ana Mărginean are încă multe vise: „Voi continua să îndrăznesc să cred în succes. Și sper să nu uit niciodată vorbele reginei Isabela către Cristofor Columb aflat în căutarea Indiilor: „Plutește drept înainte și, dacă pământul pe care îl cauți nu există încă, fii sigur că Dumnezeu îl va creea înadins pentru a-ți răsplăti îndrăzneala.”
Anastasia Criste – Occidentul Românesc