Corina Simionescu Hudgens: A sosit primăvara! Ia-ți porția de sănătate!

Cu fiecare zi ce trece, primăvara îşi intră mai mult în drepturi. Verdele său crud cucereşte pas cu pas peisajul, acoperind câmpiile, dealurile, pădurile, într-un târziu, munţii şi văile înalte. Natura trăieşte o adevărată beţie verde, o beţie a vieţii clocotitoare, care a rupt zăgazurile iernii. Razele soarelui sunt sorbite cu lăcomie de frunzele tinere, transformându-se în viaţă, în culoare şi freamăt. În această magie a primăverii, a naturii reînviate, există o substanţă, una singură, care este cheia tuturor transformărilor: clorofila. Descoperirea ei a revoluţionat biologia, fiind decriptat astfel – e drept, doar parţial – procesul prin care razele soarelui dau viaţa pământului: fotosinteza. Micile molecule de clorofilă, uluitor de asemănătoare globulelor roşii – elementul de bază al sângelui uman -, sunt temelia vieţii pe această planetă. Ele menţin în viaţă nu numai plantele, ci (conform ultimelor descoperiri) şi animalele. Reflexul animalelor carnivore de a paște efectiv plante verzi are ca explicaţie efectele tămăduitoare ale clorofilei, care are şi asupra organismului uman efecte benefice uluitoare. Sângele verde, cum mai este numită această substanţă, ne dezintoxică organismul, ne reglează tranzitul intestinal, ne vindecă şi ne alină rănile, încetineşte procesul de îmbătrânire, ne protejează împotriva radiaţiilor cancerigene, precum şi împotriva substanţelor chimice nocive.

Pe măsură ce studiile biologice avansează, este pusă în evidenţă o legătură uluitor de puternică, misterioasă, între om şi această substanţă vitală. Se pare că organismul uman este programat de la Dumnezeu să interacţioneze intens cu acest elixir verde, care-i modifică în bine majoritatea proceselor vitale. Cea mai intensă acţiune a clorofilei se exercită asupra sângelui uman, compensând carențele în anumite minerale, ajutând la eliminarea toxinelor. Ideea populară că o cură de urzică, de leurdă sau de spanac verde „înnoieşte sângele ” şi-a găsit astfel un suport experimental extrem de serios. Oamenii de ştiinţă au căutat să dezlege misterul acestei interacţiuni între „sângele plantei ” şi sângele uman, lucru care nu este foarte uşor. În schimb, studiile lor au pus în evidenţă o acţiune cu mult mai amplă a extractelor de clorofilă, aşa încât a prins contur ideea unei terapii cu clorofilă.

În ce constă terapia cu clorofilă?

Constă pur şi simplu în administrarea pe cale orală de extracte vegetale foarte bogate în clorofilă. Studiile efectuate în Statele Unite pe această temă au avut rezultate excepţionale. Clorofila declanşează procese puternice de dezintoxicare, favorizează asimilarea şi fixarea mineralelor vitale, stopează infecţiile. Aplicată extern, cicatrizează rănile şi măreşte viteza de regenerare a ţesuturilor. În prezent se estimează că cine va reuşi să extragă, să izoleze clorofila şi să o facă accesibilă în alimentele de uz comun, acela va domina industria alimentară şi chiar farmaceutică a viitorului.

Pentru a obţine extractele pentru o cură de primăvară cu clorofilă nu avem nevoie de o aparatură prea sofisticată. Este foarte util să avem un mixer electric, dar în absenţa acestuia, extractele de clorofilă pot fi obţinute şi manual. Iată cele două metode de obţinere a extractului de clorofilă:

Metoda 1 – cu ajutorul mixerului electric

Reţeta pentru obţinerea unui pahar (200 ml) de extract de clorofilă este următoarea: într-un vas de plastic se pune un mănunchi de mlădiţe verzi de plante (grosimea mănunchiului este cât să poată fi cuprins între degetul mare şi arătător) şi un pahar de apă plată sau apă de izvor. Se mărunţeşte planta foarte bine (vreme de 3-5 minute) cu ajutorul mixerului, după care se filtrează imediat printr-un tifon. Se consumă preparatul imediat după filltrare, aşa încât să nu se oxideze.

Metoda 2 – prin macerare

Aceeaşi cantitate de mlădiţe verzi se toacă mărunt pe o planşetă de lemn. Imediat după tocare, planta este pusă cu tot cu suc într-un pahar cu apă plată sau apă de izvor şi se lasă la macerat la temperatura camerei, vreme de şase ore, după care se filtrează prin tifon. După filtrare, extractul obţinut se consumă imediat.

Se folosesc numai tulpini de plante alimentare. Tulpinile plantelor pe care nu le cunoaşteţi sau a căror provenienţă este incertă nu vor fi niciodată folosite, deoarece pot avea efecte toxice imprevizibile (fie datorită toxicităţii plantei în sine, fie datorită stropirii plantei cu substanţe chimice, îngrăşăminte etc.). Cu cât verdele plantei este mai intens, cu atât efectele sale vor fi mai puternice, deoarece şi conţinutul de clorofilă va fi mai ridicat. Iată câteva plante frecvent folosite în terapia cu clorofilă:

  • fire verzi de zarzavat: pătrunjel sau ţelină, în anumite cazuri frunze de ceapă verde sau usturoi;
  • tulpini tinere de urzică sau frunze verzi de leurdă ori păpădie;
  • mlădiţe verzi, de circa 8 cm înălţime, de grâu, orz sau ovăz;
  • tulpini tinere de lucernă.

De la bun început, trebuie spus faptul că în ciuda aparenței simpliste a procedeului, efectele sale asupra organismului sunt foarte puternice. Ca urmare, această cură poate fi resimţită ca un șoc de către organism, dacă nu este pornită gradat. O cură standard cu clorofilă durează 12 zile şi va decurge astfel:

  • În prima zi de cură nu se va bea mai mult de un sfert de pahar (50 ml) de extract de clorofilă, care va fi luat în doză unică, pe stomacul gol, cu 30 de minute înaintea mesei de dimineaţă.
  • În a doua zi de cură se va dubla cantitatea de extract (100 ml), care va fi băut în două reprize, cu 30 de minute înaintea mesei de prânz şi de seară.
  • Între ziua a treia şi a unsprezecea se măreşte doza cu câte un sfert de pahar pe zi (150 ml, 200 ml, 250 ml etc.), repartizându-se în trei părţi egale, luate cu 30 de minute înaintea celor trei mese principale.
  • În a douăsprezecea zi se bea câte un pahar de extract de clorofilă înaintea fiecărei mese. Este de preferat ca în ultima zi de cură să nu se consume altceva decât orez fiert şi sărat după gust, pentru ca efectele de dezintoxicare să fie mai intense.

Efectele curei cu clorofilă

Este un excelent mijloc de purificare în perioada de primăvară, fiind uşor de aplicat şi extrem de eficient. Cel mai rapid se va simţi efectul de accelerare al tranzitului intestinal, ceea ce va determina o binevenită eliberare a colonului de toxinele acumulate peste iarnă. Dacă extractele vegetale sunt prea puternice pentru dumneavoatră şi vă dau diaree, atunci le veţi lua în doze mai mici şi veţi bea în paralel ceaiuri de mentă, coada-racului sau scoarţă de stejar, pentru a controla procesul. Al doilea care va beneficia de pe urmă curei cu clorofilă va fi sângele. Tulburările de coagulare, anemia, carențele de calciu şi magneziu vor fi rapid compensate de această cură. Hemofilia, chiar anumite forme de leucemie răspund foarte bine la această formă de tratament. Pielea este cea de a treia „ţintă ” a curei cu clorofilă. Acneea rebelă, diferitele forme de alergie, sensibilitatea la infecţii vor fi puse pe fugă cu ajutorul tratamentului cu extracte verzi. Tenul va deveni curat şi luminos, pielea va căpăta o strălucire sănătoasă.

Gastritele şi ulcerele de primăvară se ameliorează şi ele cu ajutorul acestei cure. Folosiţi mai ales extractele din plante aromatice blânde (pătrunjel, ţelină) şi urzică (care este cicatrizantă şi antiacidă), care vor proteja pereţii stomacului şi – important – vor combate bacteriile de la acest nivel (inclusiv celebrul Helicobacter pilori). Astmul sau bronşita vor fi şi ele ameliorate de această cură, deoarece clorofila inhibă şi distruge bacteriile, favorizează procesul respirator. Astenia de primăvară va fi combătută, mai ales dacă vom folosi plante mai amare (frunzele de păpădie sunt excelente), în timp ce stările de oboseală vor fi risipite de extractele verzi de pătrunjel şi ţelină, adevărate tonice aromatice.

Ar fi păcat să vorbim despre cura cu clorofilă fără să menţionăm efectele sale excepţionale pentru oamenii care lucrează în mediu toxic, care sunt expuşi la radiaţii (cum ar fi cele ale monitoarelor calculatoarelor, razele X ale aparatelor de analiză), care au avut sau au o hrană cu mulţi aditivi sintetici sau cu multă carne. Clorofila protejează vasele de sânge împotriva sclerozării, ține la respect infecţiile bacteriene indiferent de localizare (chiar şi pericardită – inflamaţia muşchiului cardiac – a fost tratată cu succes cu acestă terapie).

Cui îi este recomandată cura cu clorofilă?

Fireşte, ca orice cură de primăvară, şi terapia cu clorofilă este adresată practic tuturor persoanelor, fie ele tinere sau în vârstă. Deşi este eficientă şi în boala canceroasă ori în cele tumorale benigne, cura cu clorofilă este recomandată în special persoanelor sănătoase. Periodic, mai ales la schimbările de anotimp, organismul are nevoie de dezintoxicare, iar clorofila este un mijloc sigur şi eficient de purificare, care va asigura premisele unei stări de sănătate excelente şi a unei forme fizice şi psihice maxime.

O a doua categorie căreia i se adresează cura cu clorofilă este aceeea a persoanelor care au afecţiuni cronicizate. Astmul şi bronşitele (inclusv cele tabagice), hepatita cronică (inclusiv fazele pre-cirotice şi cirotice), reumatismul cronic şi cel degenerativ, guta şi multe alte boli pot fi ameliorate şi vindecate cu ajutorul extractelor verzi. Bătrânii şi convalescenţii, adolescenţii cu tulburări hormonale vor beneficia, de asemenea, de efectele reglatoare excepţionale ale extractelor de clorofilă. De asemenea, obezitatea, inclusiv cea care apare pe fond de dezechilibru hormonal, răspunde foarte bine la acest tratament, asociat cu o cură vegetarian-crudivoră.

Cui îi este contraindicată cura cu clorofilă?

Această cură este contraindicată persoanelor cu diaree acută, cu colită de fermentaţie, precum şi celor al căror colon este foarte sensibilizat. Persoanele care au suferit operaţii de by-pass coronarian, care suferă de tromboză vor face această cură numai la recomandarea şi sub supravegherea medicului.

Corina Simionescu Hudgens – Anglia