84 de ani de la lansarea brandului Guban, elita încălțămintei românești

14

La 15 septembrie 1937, Blaziu Guban (1904-1978), alături de doi parteneri a înregistrat la Registrul Comerțului mica firmă din bucătăria casei sale în care producea cremă de pantofi, cu numele „Uzinele Chimice Guban Timișoara”, scrie stiriletransilvaniei.ro.

Istoria Guban a început în 1935, cu un singur angajat și o cremă de pantofi. Doi ani mai târziu, la 15 septembrie 1937, avându-i ca parteneri pe Kaldory și Kovacs, a fost înregistrată la Registrul Comerțului cu numele de Uzinele Chimice „Guban” Timișoara, iar în 1940 a primit statutul de fabrică.

Fabrica Guban din Timișoara a fost singura din țară care a scăpat de naționalizare în 1948, deși  s-au făcut presiuni asupra lui Blaziu Guban. Cei aproximativ 50 de muncitori din acea perioadă au reușit, alături de conducerea fabricii, să amâne procesul naționalizării. Patru ani mai târziu, în 1952, directorul a abandonat lupta și a donat statului român atât brandul, cât și fabrica, în schimbul promisiunii că va rămâne pe viață la cârma unității.

Citiți articolul integral pe stiriletransilvaniei.ro.