26 de români arestați în Spania pentru traficarea a 37 de minori obligați la jafuri cu violență

Poliția Națională din Spania a demontat o organizație criminală românească dedicată exploatării minorilor în scopuri infracționale, care a obligat 37 de copii sub 14 ani să comită jafuri cu violență asupra a peste 200 de persoane vulnerabile din cauza stării de sănătate sau a vârstei, în timp ce extrăgeau bani de la bancomate în Comunitatea Madrid și în alte orașe turistice importante din Spania, relatează El Mundo.

Liderii, din România, și-au folosit și proprii copii pentru a comite infracțiuni la Madrid și în alte regiuni.

În timpul operațiunii au fost efectuate 26 de arestări și au fost puși sub protecție 37 de minori, având mai puțin de 14 ani, fără responsabilitate penală în ciuda faptului că au fost implicați în jafuri.

Majoritatea deținuților sunt acuzați de infracțiuni de trafic de ființe umane în scopul exploatării infracționale aparținând unei organizații criminale, și infracțiuni împotriva drepturilor și obligațiilor familiei, fiind și părinți care și-au forțat proprii copii să comită aceste infracțiuni, precizează sursa citată.

„Operațiunea Casierilor” este considerată de către autoritățile spaniole ca fiind de cea mai mare amploare de până acum, unde numărul minorilor obligați la infracțiuni de acest tip depășește 30.

Parte din minorii folosiți la jafuri nu frecventau școala, locuiau cu familiile lor la Madrid (au fost efectuate 5 percheziții în Getafe și Fuenlabrada) sau au fost aduși special din România, pe fondul unor promisiuni de a primi avantaje materiale și financiare pentru ei și familiile lor, precizează aceeași sursă.

Din cercetări reiese că au existat peste 20 de adulți, din cel puțin 5 familii sau clanuri, înrudiți între ei, poziționați ierarhic, care au exploatat 37 de minori, de vârste diferite, instruiți special pentru comiterea faptelor.

Investigația a început în luna decembrie 2020, când poliția spaniolă a sesizat o creștere alarmantă a numărului de plângeri depuse de persoane în vârstă pentru jafuri și furturi în Comunitatea Madrid.

Polițiștii au constatat că faptele la nivel național aveau un tipar comun, ceea ce a dus la certitudinea că este vorba despre aceeași rețea de infractori și traficanți de minori, care a operat în diverse regiuni din Spania.

A consemnat: Mircea Fluieraș – OR

Sursa video: YouTube

Foto: El Mundo