150 de ani de învățământ românesc în Țara Zarandului

Cu emoție și multă bucurie am pășit pe poarta Liceului Teoretic „Avram Iancu” din Brad, județul Hunedoara, în dimineața zilei de 10 octombrie 2019. Sunt absolventă a acestui liceu din ținutul zărăndean, ținut ai cărui locuitori au donat, în urmă cu mai bine de un secol și jumătate, întregul lor împrumut național pentru înființarea unui fond scolastic în comitatul Zarand. Acest fond avea drept scop „ridicarea, susținerea și înflorirea unui gimnaziu român, de religiune greco-răsăriteană în Brad”.

La intrare în sala de festivități primesc mapa aniversară, unde, pe lângă programul zilei, se află și un scurt istoric al acestui lăcaș de cultură:

„Gimnaziul român greco-oriental din Brad s-a înființat în septembrie 1869, întemeierea sa fiind rodul conlucrării unor membri marcanți ai elitei românești din Transilvania secolului al XIX-lea cu țăranii ortodocși și greco-catolici din Zarand. Într-o societate pregnant discriminatorie pentru români, dar care anunța rolul crescând al mulțimilor alfabetizate, la 1850, episcopul Bisericii Ortodoxe din Transilvania, Andrei Șaguna – port-drapelul emancipării culturale a românilor de aici – cerea guvernului austriac înființarea a șase gimnazii superioare și a altor șase inferioare, un gimnaziu urmând să fie întemeiat la Brad”, scrie prof. dr. Livia Coroi în monografia instituției.

Atunci, „fruntașii locului, precum Ioan Pipoș – comite suprem de Zarand, Amos Frâncu și Iosif Hodoș (asociați acestuia în conducerea comitatului), protopopii ortodocși Iosif Bașa și apoi Moise Lazăr din Brad și Petru Moldovan din Hălmagiu, cu sprijinul financiar al locuitorilor din 92 de comune, care au cedat acestei cauze un împrumut către statul austriac de 58.200 de florini, reușeau înființarea celui de-al cincilea gimnaziu românesc din Transilvania, după cele de la Blaj, Beiuș, Brașov și Năsăud.”

Instituția a servit ca gimnaziu inferior de patru clase până în decembrie 1918. În 1923, aici a absolvit prima promoție a gimnaziului superior de opt clase. În acel an a fost inaugurat oficial Liceul Ortodox Româna „Avram Iancu”. Clădirea actuală a fost construită începând din anul 1914, prin eforturile financiare ale localnicilor regiunii, dar și cu contribuția multor români din afara zonei.

Sala de sport, devenită sală de festivități pentru momentul aniversar, freamătă plină cu elevi și profesori. Cu aparatul foto în mână, reușesc să prind câteva instantanee. În primele rânduri descopăr, printre distinse cadre didactice, figura fostei mele diriginte, profesor Stela Stănescu. Chipul său mereu zâmbitor și vocea cu un timbru tineresc inconfundabil, în ciuda trecerii anilor, mă fac să mă simt imediat în largul meu. Noi (fost elev și fost profesor) facem parte din generația Centenarului acestui liceu. Depănăm câteva amintiri; ni se alătură și alte cadre didactice din aceeași generație centenară – Doina Vanca, Livia Fumurescu și Octavia Refec.

Programul începe cu un Tedeum și câteva discursuri, moderator fiind directorul liceului, profesorul Ovidiu Suciu. Urmează prezentarea unor aspecte din viața actuală a școlii, precum un film realizat de elevii clubului Impact, coordonat de prof. Adrian Fărău sau roboțelul construit de liceenii coordonați de prof. Sanda Voronianu. Programul artistic coordonat de prof. Ciprian Cristea este urmat de înmânarea unor diplome aniversare personalului didactic pensionat și activ. Lansarea monografiei liceului (ediția a V-a), realizată de prof. Livia Coroi, este urmată de dezvelirea unei plăci comemorative și de un parastas ridicat pentru profesorii liceului decedați în ultimii zece ani.

„Trăim într-o zonă cu un trecut cu care ne mândrim, dar care ne și obligă. Liceul din Brad poartă urmele înaintașilor noștri eroi și ale atâtor profesori și absolvenți valoroși. De aici a emanat iluminarea zărăndenilor și mândria de a fi brădean. Să ne dăm mâna într-o comunitate a zărăndenilor ”avramiști” și, împreună, să facem ca acest liceu să fie iarăși un lăcaș de cultură, instruire și educație – reper pentru Transilvania!” (prof. Livia Coroi).

A consemnat: Letiția Coza, Senior Editor Occidentul Românesc.