10 Mai – Ziua Regalității

116

Joi, 10 mai, românii sărbătoresc Ziua Regalităţii, zi în care în 1881 ţara noastră devenea pentru prima dată regat, condus de principele Carol I. Mai mult, până la venirea comuniştilor la putere, 10 mai a fost considerată Ziua României. De atunci şi până astăzi, Ziua Regelui se celebrează printr-o serie de evenimente cum ar fi maratonul regal sau depuneri de flori.
Puţini sunt cei care ştiu că data de 10 mai are o triplă semnificaţie în istoria poporului român. Înainte ca România să fie declarată regat pe 10 mai 1881, în aceeaşi zi dar în 1866 prinţul Carol soseşte în Bucureşti, iar 11 ani mai târziu, tot pe 10 mai statul român este declarat independent.
Ziua Regalităţii se celebra printr-o fastuoasă paradă militară, urmată de binecunoscuta „Bătaie cu Flori de la Şosea”. Evenimentul, devenit un simbol al Capitalei avea loc pe Calea Victoriei. Aici, trăsurile împodobite cu flori erau admirate de lumea strânsă pe margini. Liliac, albăstrele, trandafiri sau crini acopereau spiţele roţilor, hamurile şi caii. Din balcoane oamenii aruncau şi ei cu bucheţele de flori în trăsurile de pe drum.
Ziua de 10 mai nu reprezintă doar Ziua Regalităţii în România. Până în 1947, când regimul comunist a venit la putere, această dată a fost sărbătorită şi ca Ziua Naţională a României. Ca în fiecare an, casa regală îşi celebrează ziua printr-o serie de evenimente. Şi anul acesta se va da startul „Maratonului Regal”, iar Majestatea Sa Regele Mihai va depune un buchet de flori la statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal.
De-a lungul anilor, România a fost condusă de patru regi, ultimul fiind Mihai I. A consemnat Christian Guitars.