1 Martie 2019: Occidentul Românesc aniversează opt ani de activitate neîntreruptă – 1.293.000 de exemplare tipărite

La 1 Martie 2019, „Occidentul Românesc” împlinește opt ani de activitate neîntreruptă, timp în care au fost tipărite 1.293.000 de exemplare!
Publicația în limba română „Occidentul Românesc” face parte dintr-un amplu proiect dedicat românilor din străinătate, care a cuprins, de-a lungul anilor, activități precum: realizarea unei publicații și a unui post de radio în limba română; promovarea românilor de succes din străinătate în cadrul campaniei „Noi susținem excelența!”; concurs adresat tinerilor români stabiliţi în Spania, cu preocupări literare și culturale; campania de promovarea a publicației pe coasta de est a Spaniei; concurs de proză scurtă și poezie; acţiuni de promovare a limbii române şi a tradiţiilor româneşti – și multe altele.
Publicația „Occidentul Românesc” a oferit pe parcursul celor opt ani de activitate neîntreruptă, și oferă în continuare, un conținut editorial de înaltă calitate, pregătit de o echipă redacțională de voluntari profesioniști, specialiști în diverse domenii de activitate; aduce informații de natură utilitară și practică, reportaje și editoriale care vizează păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii culturale lingvistice şi religioase, a românilor imigranți în Regatul Spaniei și nu numai.
Publicația a fost creată ca o punte de legătură între românii din Statele Unite și Regatul Spaniei, precum și a acestora cu cei de acasă și de pretutindeni. Lansarea oficială a publicației „Occidentul Românesc”, organizată de către Radio Diaspora Online și publicația „Gândacul De Colorado” din SUA, cu sprijinul Ambasadei României la Madrid, a avut loc la data de 1 martie 2011, eveniment la care au participat reprezentanți ai comunității românești din regiunea Madrid și ai Ambasadei.

La aniversarea celor opt ani de existență – 1 Martie 2019 -, am invitat cei mai importanți și mai fideli colaboratori voluntari, care au contribuit cu diverse materiale la existența publicației „Occidentul Românesc”, precum și câteva dintre personalitățile premiate în cadrul celor două gale de excelență desfășurate la Benidorm și Calpe, Alicante, să dezvăluie cititorilor noștri ce a însemnat colaborarea pe perioade scurte sau lungi de timp cu „Occidentul Românesc”, dar și ce a însemnat premiul oferit în cadrul campaniei „Noi susținem excelența!”.
Cei mai importanți și mai fideli colaboratori voluntari ai publicației „Occidentul Românesc”
Dan Caragea (Portugalia)
Critic literar, publicist, eseist, critic de artă, critic de teatru și traducător român. Este lusitanist, specialist în psihologie și lingvistică computațională. Din 2011, Senior Editor în cadrul redacției Occidentul Românesc.
În anul 2011, după un interviu acordat Kasandrei Kalmann-Năsăudean și un articol publicat în primul număr al „Occidentului Românesc”, nu puteam ști nici cât de lungă, nici cât de plăcută avea să fie colaborarea. Dacă am străbătut împreună marea timpului a fost cu siguranță datorită pânzei sufletești care s-a țesut an de an și trăiniciei publicației care ne-a purtat cu destoinicie. A fost și sper să mai fie pentru destulă vreme de acum înainte călătoria mea de suflet − o colaborare care nu mi-a fost impusă, nu a fost remunerată și nu mi-a oferit altceva decât prietenia necondiționată.
Când vezi cât de efemere, de pătimașe sau de neavenite sunt isprăvile jurnalistice românești din străinătate, a naviga cu „Occidentul Românesc” înseamnă să-ți regăsești rostul în însuși faptul de a fi mereu pribeag, mereu în căutarea unui „acasă” ce va să vină.
Pușa Roth (București – România)
Jurnalist, dramaturg, membru a Uniunii Scriitorilor din România, Senior Editor în cadrul redacției Occidentul Românesc din anul 2012.
Când am citit mesajul că au trecut opt ani de la primul număr al publicației „Occidentul Românesc”, recunosc, am tresărit fiindcă timpul a trecut pe lângă noi, chiar cu noi, în entuziasmul nostru de a oferi compatrioților informațiile de acasă, poveștile, obiceiurile și tot ce ține de spiritualitatea românească. Eu sunt aici de la începuturi, dar niciodată nu am numărat anii care au trecut.
Scriu în fiecare lună pentru pagina de cultură, scriu cu bucuria celui care semnează pentru prima dată un articol, căci drag îmi este (cum spunea mama) să trimit pagini din și despre cei care au construit literatura română: creatorii, pe umerii cărora alte generații au avut puncte de sprijin și de referință.
Chiar dacă timpul nu le permite să citească integral articolul meu, mă refer la destinatarii acestei publicații, sunt bucuroasă că atunci când au răsfoit, au văzut un nume, un scriitor al țării de unde au plecat definitiv sau temporar, un scriitor care le-a deschis, poate, calea pentru lectură.
Din punctul meu de vedere, publicația „Occidentul Românesc” este o punte cu patria-mamă, un punct de sprijin, de reflecție, de aducere-aminte. Revista aceasta micșorează, metaforic vorbind, distanța dintre țara-mamă și țara de adopție, căci indiferent în ce limbă scriem sau citim, limba română e patria gândului. La mulți ani, revistei „Occidentul Românesc”!
Tudor Petruț (Los Angeles – SUA)
Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor MinutulDeHollywoodcare apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile RomaniansInHollywood. 
A existat o vreme când, din anumite motive, presa de limba română din SUA a trecut printr-o perioadă de tranziție. Multe dintre publicații au sistat edițiile tipărite și s-au redus la versiuni digitale, altele s-au consolidat, unele au dispărut pur și simplu. Atunci a sosit momentul pentru cititorul româno-american de a cunoaște „Occidentul Românesc”. Un jurnal de limba română din Spania, care pentru o vreme a fost și publicația de informație și de suflet a celor de peste ocean.
Astfel am cunoscut mai bine comunitățile româno-spaniole și, în același timp, românii din Spania au aflat multe despre compatrioții lor din Lumea Nouă. De atunci, „Occidentul Românesc” a devenit și a rămas pentru atâția ani o revistă globală, o oglindă a diasporei românești, o fereastră către toate comunitățile unite prin limbă și cultură. La mulți ani, „Occidentul Românesc”!
Gabriela Căluțiu Sonnenberg (Benissa – Spania)
Economist, scriitor și jurnalist, promotor de cultură, traducător. Senior Editor în cadrul redacției Occidentul Românesc.
Sunt alături de ziarul „Occidentul Românesc” încă de la apariția primului său număr. Sentimentele pe care le nutresc la opt ani de publicare neîntreruptă a acestei publicații sunt în primul rând mândria de a fi contribuit la această lucrare trainică, recunoștința de a fi cunoscut prin ea oameni deosebiți și speranța că povestea aceasta frumoasă va continua la fel și în viitor. Tinerei echipe redacționale îi urez să aibă aceleași satisfacții, inspirație și avânt. Am încredere că suntem capabili să modelăm lumea care ne înconjoară, acționând în spiritul jurnalismului de calitate și țintind mereu spre performanța de vârf. Cu sprijinul de pe acum al bine-cunoscutei instituții mediatice „Occidentul Românesc”, excelența poate fi atinsă de orice român onest, indiferent unde s-ar afla.
Vavila Popovici (Carolina de Nord – SUA)
Scriitor și jurnalist, poet, traducător tehnic. Senior Editor în cadrul redacției Occidentul Românesc.
Alăturându-și un grup de intelectuali, curajoasa scriitoare Kasandra Kalmann Năsăudean a deschis o nouă poartă de intrare în literatură, înființând revista „Occidentul Românesc” în Spania, revistă care a oferit posibilitatea afirmării mai multor scriitori români răspândiți în diferite țări ale lumii, autori de proză, poezie, eseuri sau interviuri. Revista a fost un spațiu prietenesc în care m-am integrat cu mulți ani în urmă, cu bucurie și cu mândrie, dându-mi seama dintr-un început de valoarea acestei publicații.
De-a lungul anilor, diverse materiale, articole, eseuri ale mele au fost publicate în paginile revistei și am luat seamă, prin lectura ei consistentă, de noi cunoștințe culese cu spirit inteligent de redactorii acesteia. Sentimentele de bucurie și mândrie s-au amplificat la primirea Premiului de Excelență „Mihai Eminescu” în anul 2016, cu ocazia Campaniei de promovare a valorilor românești din străinătate „Noi susținem excelența!” lansată în luna ianuarie 2016, la aniversarea a 166 de ani de la nașterea poetului nostru național.
Premiul m-a onorat și a constituit pentru mine o invitație la continuarea muncii, cea a scrisului. Astăzi, mulțumesc făuritorilor revistei și îi felicit pentru intensa și valoroasa lor activitate. Mulțumesc revistei „Occidentul Românesc”, dorindu-i MULȚI ANI de viață!
Letiția Coza (Lunca – România)
Profesor, scriitor (acrostihuri, aforisme, haiku-uri, poezie și jocuri didactice pentru copii). Senior Editor în redacția Occidentul Românesc din anul 2014.
Dragă cititorule,
Venim din dorul de a face bine,
Oriunde ne-am afla, spre tine
Lansăm povești de viață bogată în idei,
Un pic și de cultură – dacă vrei –
Nici informația n-o ocolim,
Te-ajută în prezent – o știm!
Ai și reclame colorate,
Rubrica de… publicitate,
Iar educația spre bine și frumos
Am promovat-o cu atât folos.
Tu – mugurele! Noi – rădăcinile de jos!
Eduard Rudolf Roth (Insulele Baleare – Regatul Spaniei)
Cercetător în Studii Politice și Istorie Militară, Fondator al revistei culturale „Leviathan”, consultant în domeniul investițiilor și dezvoltării afacerilor, manager de proiect, jurnalist, artist grafic, poet, redactor-șef adjunct la „Occidentul Românesc” din anul 2016.
În acest secol, imigrantul scrie despre patria lui, pentru că acesta este singurul mod în care poate ajunge la ea. Este singura formă de a conferi un sens tuturor amintirilor, emoțiilor și valențelor aproape mistice pe care le capătă spațiul natal, atunci când trecutul și prezentul sunt despărțite nu doar printr-un substrat temporal, ci și printr-unul geografic.
Din acest motiv, în ceea ce mă privește, întâlnirea cu „Occidentul Românesc” a reușit să confere elocvență tuturor acelor trăiri ale mele, născute din neîntâlnirea cotidiană cu România. Ca imigrant și jurnalist, m-a ajutat să descopăr și să înțeleg acea Românie a diasporei, acea Românie a eternelor comparații între ieri și azi, a eternelor coliziuni dintre eul de acasă și eul din țara de adopție. Fără doar și poate, grației Kasandrei și celorlalți membri ai echipei, „Occidentul Românesc” a devenit, gradual, propria mea oază iberică de românitate, propriul meu spațiu de continuitate identitară.
Camelia Jula (România)
Jurnalist, scriitor și artizan. Colaborator al „Occidentului Românesc” din 2014.
După aproape 20 de ani dedicați presei din țară, am avut șansa de a mă întâlni cu „Occidentul Românesc” pe undele unui material de suflet despre Țara Hațegului. De atunci suntem prieteni, de atunci găsesc în paginile sale loc pentru reportaje, interviuri și subiecte variate, pozitive, menite să releve partea frumoasă a lumii în care trăim. Tot de atunci, lună de lună, îl citesc și descopăr, cu fiecare ediție, oameni interesanți, povești de succes, informații utile și un întreg univers al românilor stabiliți pe meleagurile spaniole.
„Occidentul Românesc” este una dintre cele mai trainice prietenii legate în ultimii ani și sper să dureze cât mai mult! La Mulți Ani! La cât mai multe materiale deosebite și la cât mai mulți cititori!
Marius Vili Sârbu (Madrid – Spania)
Avocat Credis Abogados Madrid. Licențiat în Drept la Universitatea din  București și Universidad Complutense din Madrid. Membru al Ilustre Colegio de Abogados de Madrid cu nº 90513. Membru în Baroul Eurpean de Avocatură din anul 2011.
În primul rând, felicitări pentru împlinirea vârstei de opt ani de apariție neîntreruptă a publicației, cunoscând eforturile voastre și greutățile întâmpinate într-un mediu care nu întotdeauna a fost prietenos! Însă calitatea editorială a ziarului nu s-a schimbat, spre bucuria mea, întâlnind de fiecare dată articole de calitate, într-o societate în care vulgaritatea și superficialitatea căpătaseră un protagonism fără precedent.
Pentru mine personal, „Occidentul Românesc” a fost permanent un punct de echilibru, de plăcere în lectura articolelor la fiecare ediție și mi-a întărit de fiecare dată credința că nu totul este pierdut. Necesitatea ziarului este indiscutabilă și cu toate că știu că este foarte dificil, prezența lui în diaspora românească ar trebui extinsă cât se poate de mult.
„Occidentul Românesc” nu a fost, nu este și sigur nu va fi un simplu ziar românesc pentru comunitatea românilor din Spania; este spiritul românesc dominat de ponderea în opinii, de imparțialitate, de apropierea între oameni, de capacitatea de a înțelege realitățile și de a le descrie într-o limbă românească perfectă, corectă și autentică. „Occidentul Românesc” este un model de integrare, de presă, de atitudine și de opinie.
Premiile „Occidentul Românesc” au marcat pentru prima dată în istoria Diasporei românești un lucru care poate era uitat sau neglijat: că România are oameni de valoare, deosebiți și destoinici în domeniile lor de activitate din străinătate. Nici înainte și nici după ce s-au lansat aceste premii, nimeni (nici măcar statul român) nu a putut egala o astfel de inițiativă curajoasă și impresionant de amplă (prin numărul de premii și organizare) pentru un simplu motiv: această inițiativă a avut la bază dragostea de români, de România, a avut calitate și performanță și toate acestea la un loc au fost oferite din toată inima.
Sunt multe de spus despre „Occidentul Românesc”, despre munca asiduă a redacției în cei opt ani de activitate, despre greutățile depășite și despre lucrurile minunate realizate, dar 200 de cuvinte sunt mult prea puține. Felicitări, „Occidentul Românesc”! Felicitări, Kasandra! Felicitări redacției pentru că sunteți aici! La Mulți Ani, „Occidentul Românesc”!
Marian Petruța (Chicago – SUA)
Jurnalist, Președinte North American Romanian Press Association, Chicago (SUA).
A face presă românească în Diaspora este o misiune nu tocmai ușoară, ba chiar imposibilă uneori. Pentru a începe o publicație de la zero îți trebuie un curaj și o determinare demnă de invidiat. A rezista peste ani e și mai admirabil. La opt ani de existență nu pot decât să vă admir dedicarea și perseverența, motiv pentru care urez publicației „Occidentul Românesc” să ajungă la cât mai multe ediții și să continue să promoveze limba, cultura și tradițiile noastre românești pe continentul european.
Doresc să mulțumesc echipei redacționale că de-a lungul celor opt ani de apariție mi-a oferit spațiu gratuit pentru publicarea articolelor mele. Totodată, apreciez gestul extraordinar de a mă nominaliza și premia la Gala Premiilor de Excelență desfășurată în luna mai 2018 la Calpe, Spania, pentru munca de voluntariat depusă în cadrul comunității românești din Chicago, SUA. Vă urez mult succes mai departe!
Personalități marcante din diaspora românească premiate în cadrul celor două gale de excelență desfășurate la Benidorm (2016) și Calpe (2018) Alicante, Regatul Spaniei, evenimente organizate de „Occidentul Românesc” în cadrul campaniei „Noi susținem excelența!”
Colonel dr. Jan-Florin Ganea (Stuttgart – Germania)
Ofițer de legătură al Ministerului Apărării Naționale la Comandamentul forțelor americane din Europa, US EUCOM HQ, Stuttgart, Germania. Șef al biroului evaluare forțe terestre, Comandamentul NATO din Madrid, Spania, în perioada 2007-2010.
Îmi aduc aminte cu emoție de participarea la Gala de Premiere Ediția I, din cadrul campaniei „Noi susținem excelența!” orchestrată admirabil de inimoasa doamnă Kalman-Năsăudean, la Benidorm, Alicante, pe 15 ianuarie 2016. Fusesem trei ani de zile membru al Comandamentului NATO din capitala Spaniei și am înțeles cât de important este un astfel de eveniment care să aducă laolaltă trăirile românilor de acolo, aprecierea și respectul pentru munca lor, și imaginea pozitivă a acestora în străinătate. Premiul de Excelență acordat pentru întreaga mea activitate militară m-a onorat și bucurat în același timp. La Mulți Ani, „Occidentul Românesc” și la cât mai multe ediții tipărite!
Gina Moldovan (Madrid – Spania)
Licențiată în Contabilitate și Administrație în cadrul Universidad Complutense din Madrid, Director Finanțe-Contabilitate la o prestigioasă companie din Madrid.
La sărbătorirea celor opt ani de activitate neîntreruptă aș dori să felicit echipa redacțională a „Occidentului Românesc” pentru eforturile, profesionalismul și talentul demonstrat pe fiecare pagină a ziarului. De asemenea, pentru toate realizările obținute pe parcursul acestor ani, pentru faptul că a reușit să țină aproape un număr impresionant de cititori fideli. Una dintre multitudinea de realizări obținute de către „Occidentul Românesc” și care pentru mine semnifică mai mult decât un eveniment, a fost campania „Noi susținem excelența!” desfășurată în primăvara anul trecut într-un decor de vis în Calpe (Alicante).
Am avut onoarea de a fi unul dintre premianții acestei campanii. Am cunoscut oameni deosebiți, cu realizări profesionale remarcabile. Acest eveniment nu doar a însemnat pentru mine o mare onoare, ci și faptul că m-a ajutat să-mi apreciez mai mult calitățile profesionale. Emoțiile trăite sunt inegalabile, atât la eveniment, cât și după, cu fiecare mesaj de felicitare primit din partea familiei, a prietenilor și a colaboratorilor. Am avut și două apariții în ziarul local din Zalău, locul meu natal de care sunt foarte mândră. Sincere felicitări și la cât mai multe ediții!
Alexandru George Lazăr (Barcelona – Spania)
Avocat, Partener al casei de avocatură IntLaw Abogados, specializat în Dreptul Afacerilor, M&A, Drept Mercantil, Real Estate, Drept International Privat și Compliance, Membru al Real Academia de Jurisprudencia y Legislación de España; Colaborator asociat, Doctorand în Drept în cadrul ESADE în colaborare cu ICADE și DEUSTO; Profesor Asociat al Facultații de Drept în cadrul Universidad Pompeu Fabra; Profesor Lector în cadrul ISDE; Director academic al Masterului in Corporate Compliance în cadrul EIS; Co-coordonator al cursurilor de introducere în US Compliance organizate în NYC în cadrul Fordham Law School în colaborare cu EIS; membru fondator al Capitulo Rumano de la Asociación Española de Arbitraje.
În primul rând doresc să felicit echipa redacțională „Occidentul Românesc” și în special pe doamna Kasandra Kalmann Năsăudean pentru dedicația, profesionalismul și altruismul de care dau dovadă prin publicația „Occidentul Românesc” și prin galele de excelență pe care le organizează. La mulți ani! Mă plec în fața dumneavoastră!
Am fost invitat să scriu câteva rânduri despre ce a reprezentat pentru mine premiul primit în cadrul Galei de Excelență de la Benidorm. Este complicat să așterni trăiri și/sau sentimente, dar cu plăcere o fac la acest ceas aniversar. În primul rând, premiul a reprezentat și reprezintă responsabilitate. A primi acest premiu reprezintă o responsabilitate enormă: trebuie nu doar să continui pe același drum, să fiu constant, dar și să nu înșel așteptările celor ce au decis să îmi acorde premiul. Cum spune mentorul meu de la Universidad de Granada, Prof. Dr. Luis Moreno Quesada, „activitatea avocatului poate fi briliantă doar dacă avocatul este constant”.
Acest premiu mă obligă să merg pe această linie și să muncesc pentru a fi constant în activitatea de avocat. În al doilea rând, reprezintă o deosebită onoare să primesc un premiu ce recunoaște activitatea mea profesională. Este o deosebită onoare să mi se recunoască munca și efortul depuse în activitatea de avocat și profesor de Drept, în cadrul unei gale atât de prestigioase. Și nu în ultimul rând, reprezintă o bucurie și un avânt pentru mine ca persoană și profesionist. Atunci când vezi că mergi pe drumul cel bun și semenii tăi îți confirmă și recunosc asta, puterile se înmulțesc și voința sporește pentru a continua drumul început. Vă mulțumesc, este o adevărată onoare să fi primit această importantă distincție.
Cătălina Iliescu Gheorghiu (Alicante – Spania)
Conf. Dr. Universitatea Alicante, Președinta ARIPI
Când eram copil, Occidentul însemna deopotrivă ținutul utopic din care veneau oameni îmbrăcați altfel, mașini care miroseau altfel (nu a benzină, ci a gumă de mestecat, tic-tac de portocale și tutun bun), dar și spațiul ezoteric din Tinerețe fără Bătrânețe de unde cei care plecau se întorceau după mulți ani, iar noi nu puteam să-i pomenim chiar dacă ne erau rude. Acum, la maturitate, am înțeles în sfârșit și dorul de ducă, și dorul mistuitor declanșat de Valea Plângerii.
Ne-am schimbat statutul din „Cel ce nu poate fi numit” în „Prizonierul din Azkaban”, închisoarea fiind nu una fizică, ci mai degrabă una imaginară, marcată de granița  spațiului neliniștitor dintre două feluri de a ne simți „acasă”, adică exact semnificația pe care o are pentru mine sintagma „Occidentul Românesc”, ziarul care informează, comentează şi îi conectează pe românii din Spania, căci ei au cu adevărat nevoie de asemenea pârghii de cunoaștere şi recunoaștere ca grup diasporic cu un trecut marcat de țara de origine şi un prezent sub semnul culturii de adopție, cu semne identitare care trebuie puse în valoare.
Ei bine, anul acesta, ziua Mărțișorului ne aduce opt ani de știri neîntrerupte distribuite gratuit prin intermediul celor 1.293.000 de exemplare ale ziarului (cum ar zice spaniolul „que se dice pronto”, adică ușor de zis, greu de făcut). În 2016, în cadrul campaniei „Noi susținem excelența!” ziarul a acordat premii unor români printre care am avut onoarea să mă număr, ca dascăl. Mă consider însă doar purtătorul acestui premiu pe care îl merită deopotrivă Universitatea din Alicante, o instituție tânără la spirit şi deschisă la minte, care nu numai mi-a desăvârșit formarea ca om şi ca profesor începută în România de oameni pe cât de bine pregătiți, pe atât de minunați pe dinăuntru, ci s-a înrolat cu avânt în toate misiunile propuse de mine, oricât de temerare ar fi părut. Familia mea este complicele tăcut şi consecvent al tuturor acestor aventuri. La Mulți Ani, „Occidentul Românesc”!
Tina Olari (Barcelona – Spania)
Designer Haute Couture recunoscută și premiată la nivel internațional ca Designer Oficial pentru concursurile de frumusețe la nivel mondial. Colecțiile sale au strălucit pe mari podiumuri ale lumii ca Dubai, Milano, Barcelona, Madrid, România.
Să fiu prezentă la Gala de decernare a premiilor de excelență organizată de „Occidentul Românesc” la Benidorm (Alicante, Spania), în cadrul campaniei „Noi susținem excelența!” ediția I, a fost o mare bucurie pentru mine. Faptul că am fost apreciată pentru profesionalismul și realizările mele a fost o onoare și mi-a adus o mulțumire interioară unică, ca om și designer, premiu și eveniment cu care sper că am schimbat imaginea românilor în ochii lumii. A ne recunoaște valorile cu mândrie oriunde ne-am afla însemnă că românii excelează cu adevărat în toate domeniile de activitate din străinătate și aduc un plus de valoare României. La moment aniversar, un La Mulți Ani, „Occidentului Românesc” și viață cât mai lungă!
Prof. dr. Dan Munteanu Colan (Insulele Canare – Regatul Spaniei)
De la primul număr tipărit, în urmă cu opt ani, publicaţia „Occidentul Românesc” a devenit un punct de referinţă şi un mod eficient, amabil şi plăcut de a uni diaspora românească din Spania şi din restul lumii. Românii au avut posibilitatea să ştie unii de alţii şi să fie la curent cu tot ce este mai important pentru ei în noua lor patrie. Dar sufletul acestei publicaţii, Kasandra Kalmann Năsăudean nu s-a oprit aici, și a organizat o gală sub deviza „Noi susţinem excelenţa!”, în care au fost premiaţi cei mai distinşi români din diaspora, din punct de vedere al profesiunii şi al activităţii lor pentru păstrarea spiritului şi tradiţiilor româneşti pe alte meleaguri.
Pentru mine, premiat a celei de a doua ediţii a acestei gale (Calpe, Alicante, 2018), această recunoaştere a însemnat ceva cu totul aparte. Nu numai fiindcă mi s-au recunoscut meritele personale, ci și pentru că am considerat, ca toţi ceilalţi premiaţi, că acest premiu s-a acordat şi se acordă întregii diaspore române. La Mulți Ani, la ceas aniversar!
Un material realizat de Ilinca Fodor Van Scheyk
Redactor-șef adjunct la Occidentul Românesc