“Contribuţia Diasporei la Guvernarea Romaniei”, dezbãtutã la Bruxelles

Bruxelles, 1 iunie 2012
În martie 2012, conducerile PSD Anglia şi PSD Belgia au lansat parteneriatul “Bruxelles – pol politic, Londra – pol financiar”, un proiect care îşi propune sã stimuleze şi sã creeze condiţii reale pentru implicarea românilor din Diaspora în actul de guvernare. Iniţiativa a fost foarte bine primitã de cãtre publicul român din capitala Europei. Prima dezbatere, organizatã pe 31 mai 2012, în incinta Parlamentului European din Bruxelles s-a axat pe “Contribuţia Diasporei la Guvernarea României”.
„În România avem nevoie de o dezbatere politică reală despre potenţialul Diasporei româneşti şi ce implică aceasta atât la nivel economic, cât mai ales la nivelul de resurse umane”, preciza în mesajul de deschidere Victor PONTA, Preşedintele PSD. „Partidul Social Democrat şi eu personal salutăm iniţiativa celor două organizaţii PSD din Diaspora, PSD Belgia şi PSD Anglia, de a facilita implicarea românilor care trăiesc în afara graniţelor ţării în actul de guvernare. Această iniţiativă vine în intâmpinarea politicii noastre de promovare a valorilor româneşti din străinătate printr-un parteneriat din care să beneficieze românii şi România”, adauga liderul social-democrat.
România dispune de un potenţial uman pe care îl valorifică din păcate încã foarte puţin. În februarie 2008 s-a lansat la Bruxelles un concept inovator în politica româneascã, acela de racordare politicã a Diasporei prin infiinţarea filialelor partidelor politice româneşti în afara României. „Succesele acestui proiect prind viaţã. Românii din Diaspora pot acum sã se implice în mod real în politica româneascã şi în cea a ţãrii de adopţie”, preciza Dan LUCA, vicepreşedinte PSD Diaspora şi preşedinte PSD Belgia. „Nu trebuie sã ne oprim aici, avem nevoie sã dezvoltãm împreunã oferte reale pentru ca cei plecaţi sã se reîntoarcã şi sã contribuie la Guvernarea României”, adauga Luca.
„Nu ne-am îndepãrtat niciodatã de valorile româneşti şi suntem mândri de tradiţiile şi obiceiurile ţãrii din care provenim. Avem de oferit României oameni calificaţi, dornici sã se implice şi cu o considerabilã expertizã dobânditã în medii internaţionale performante”, transmitea prin mesajul sãu  Alexandru PETRESCU, vicepreşedinte al PSD Diaspora şi preşedinte PSD Anglia.
Proiectul “Bruxelles – pol politic, Londra – pol financiar” este susţinut de cãtre echipa europarlamentarilor social-democraţi, reprezentaţi la discuţii de Ciprian TĂNĂSESCU, europarlamentar PSD, un suporter activ al dezvoltării organizaţiilor PSD din Diaspora. „Dezbaterea de azi dovedeşte încă o dată că PSD este un partid care evoluează în permanenţă, un partid deschis spre Europa, spre politicile europene, iar schimbările din România se vor face simţite cu siguranţă şi în viaţa românilor din Diaspora”, preciza Tãnãsescu.
O dezbatere asemãnãtoare cu cea de la Bruxelles va avea loc în luna septembrie 2012, la Londra, în incinta Parliamentului de la Westminter. Scopul final al acţiunilor este definitivarea unor programe concrete are vor stipula condiţiile de implicare a românilor Diasporei în aparatul administraţiei locale şi centrale în România, pentru acei conaţionali ce doresc să revină în ţară.
Informaţii suplimentare se pot obţine de la:
PSD Belgia: Dan LUCA / dan.luca@psdbruxelles.eu / tel 00 32 – 485 62 45 42 /
www.psdbruxelles.eu