„Bruxelles – pol politic, Londra – pol financiar”

74

Organizaţia PSD Diaspora a cunoscut o creştere accelerată de la momentul înfiinţării, toamna lui 2010, până astăzi. Implicarea comunităţilor de români din afara ţării a fost iniţiată prin abordări centrate pe agenda de integrare, iar progresiv pe dezbateri ideologice.
Conducerile organizaţiilor PSD Anglia şi PSD Belgia au agreat la Bruxelles termenii unui parteneriat pe linie politică, îndreptat către comunităţile româneşti din cele două ţări. În cadrul parteneriatului vor fi lansate programe ce stimulează angrenarea românilor din Londra şi Bruxelles în actul de reprezentare şi guvernare sub conducerea USL.
Programele vor stipula condiţiile de implicare a românilor diasporei în aparatul administraţiei locale şi centrale în România, pentru acei conaţionali ce doresc să revină în ţară, precum şi programe de atragere a românilor în structurile de reprezentare în ţările de adopţie. Experienţa de viaţă şi expertiza profesională a multor români din diasporă sunt necesare pentru dinamizarea guvernării USL şi aplicarea corectă a politicilor îndreptate spre românii din afara graniţelor ţării, pentru români în general. Alexandru Petrescu vicepreşedinte al PSD Diaspora şi preşedinte PSD Anglia, preciza: “Pentru următoarele luni este importantă armonizarea activităţii organizaţiilor PSD din diasporă. Programul de angrenare al românilor în actul de guvernare este prioritar activităţii mele politice în diasporă şi mă bucur că românii din Anglia şi Belgia vor putea, dacă doresc, să participe la nivel decizional, în aplicarea politicilor USL, din interiorul aparatului administrativ. Dorim ca viitoare parteneriate între organizaţiile PSD Diaspora să genereze programe ce vor avea ca rezultat propuneri de colaborare şi soluţii concrete pentru problemele românilor din diasporă”.
Dan Luca, vicepreşedinte PSD Diaspora şi preşedinte PSD Belgia, adăuga: “Proximitatea puterii decizionale a Bruxelles-ului şi experienţa în administraţia europeană a membrilor PSD Belgia face ca elementul politic în parteneriatul cu PSD Anglia să aducă ceva nou în politica românescă. În următorele 3 luni vom organiza dezbateri la Bruxelles şi Londra pentru a identifica un program realist şi pragmatic adresat românilor din Diasporă de către guvernarea USL”.
Parteneriatul este susţinut de echipa europarlamentarilor social-democraţi, reprezentaţi la discuţii de Ciprian Tănăsescu, europarlamentar PSD, un suporter activ al dezvoltării organizaţiilor PSD la nivel european. La sesiunea de întâlniri din capitala administraţiei europene au mai participat Alexandra Cârstea, vicepreşedinte al Departamentului de Politică Externă şi Relaţia cu Comunităţile Româneşti din cadrul PSD şi Secretar Executiv PSD Diasporă, Terence Connolly, de la Partidul Socialiştilor Europeni, membri şi simpatizanţi ai celor două organizaţii.
Ciprian Tănăsescu a salutat iniţiativa social democraţilor din Anglia şi Belgia: “Cunosc îndeaproape activitatea celor două organizaţii şi mă bucur că au găsit sinergia ca împreună să lanseze asemenea programe. Acest lucru dovedeşte încă o dată că PSD este un partid care evoluează în permanenţă, un partid deschis spre Europa, spre politicile europene, iar schimbările din România se vor face simţite cu siguranţă şi în viaţa românilor din diaspora.”
Parteneriatul va fi coordonat de către Vali Staicu, vicepreşedinte PSD Belgia şi Ciprian Boloş, vicepreşedinte PSD Anglia.
Filialele PSD Diaspora au o bună reprezentare în cadrul comunităţilor de români din Europa şi America de Nord şi îşi propun să militeze pentru doleanţele şi drepturile cetăţenilor români ce trăiesc în afara graniţelor României, atât în raport cu autorităţile ţării de reşedinţă cât şi prin includerea măsurilor de susţinere a românilor din diasporă în programele guvernamentale social democrate din România.

Informaţii suplimentare se pot obţine de la:

PSD Belgia:
Dan LUCA / dan.luca@psdbruxelles.eu / tel 00 32 – 485 62 45 42 /
www.psdbruxelles.eu

PSD Anglia:
Alexandru PETRESCU /  alexandru.petrescu@psdanglia.co.uk  / tel: 00 44 – 792 044 70 96 /
http://www.psdanglia.co.uk/

Parlamentul European
Claudiu Ciprian TĂNĂSESCU / claudiuciprian.tanasescu@europarl.europa.eu /tel: 0032 – 228 45 790
http://www.europarl.europa.eu/portal/ro